Ziua Internaţională a Francofoniei în Albania şi România

Share

Franţa. O fascinaţie spirituală, un imperiu cultural ce domină lumea artelor. O limbă şi o cultură în care s-au născut şi au trăit nenumăraţi scriitori şi artişti celebri, în ambianţa Senei, a cafenelelor şi saloanelor pariziene, a Palatului Versailles şi a Muzeului Luvru, a Turnului Eiffel şi a boemei artistice din cartierul Montmartre. Printre celebrii săi „locatari” îi amintim pe Mircea Eliade, Ionescu, Cioran, Panait Istrati, Tzara, George Enescu, Brâncuşi etc. sau pe Ismail Kadare, cel care a ales să trăiască şi să-şi publice operele la Paris. Acestei culturi seducătoare, cu 300 de milioane de vorbitori, i se dedică, o dată pe an, la 20 martie, o sărbătoare importantă: Ziua Internaţională a Francofoniei.

Alături de engleză, limba franceză este a cincea limbă cea mai răspândită pe planetă, vorbită pe toate cele cinci continente. Pentru că ea reprezintă una dintre cele mai mari zone lingvistice din lume, în 1970 a fost înfiinţată Organizaţia Internaţională a Franco­foniei, la care s-au afiliat 88 de state (61 de membri şi 27 de observatori) ce împărtăşesc valorile umaniste promovate de limba franceză.

România, unde franceza este înţeleasă şi vorbită de 26% din populaţie, a aderat la OIF în anul 1993, iar Albania, cu cei 30.000 de vorbitori ai săi, s-a alăturat organizaţiei în 1999. Franţa şi statele mem­bre au menţinut întotdeauna relaţii reciproce bune, susţinute de francofoni şi francofili, dar şi de o parte semnificativă a populaţiilor, datorită valorilor pro­mo­vate de Francofonie: pacea, democraţia şi drep­turile omului, diversitatea culturală, solidaritatea pentru dezvoltare. România a găzduit mai multe evenimente majore ale Francofoniei şi anume: în 1998, a XII-a Conferinţă ministerială a Francofoniei (CMF), în 2006, al XI-lea Summit al Francofoniei, iar în 2004, OIF a deschis un Birou Regional la Bucureşti pentru statele din Europa de Est şi Centrală.

Anual, în luna martie, în statele membre se cele­brează prin diverse manifestări artistice, educaţionale şi ştiinţifice (spectacole, festivaluri de film, întâlniri literare, întâlniri gourmet, expoziţţii de artă etc.) „Săp­tă­mâna limbii franceze şi a francofoniei”.

Bucureşti

La Bucureşti, Biblioteca Metropolitană a găzduit un spectacol de operă cu piese de Wolfgang Amadeus Mozart, Gabriel Fauré, Georges Bizet, Liszt, Cécile Chaminade, Offenbach, Luigi Cherubini, Giuseppe Verdi, George Enescu, Charles Gounod, precum şi un scurt program de şansonetă şi chanson française. Protagonişti au fost sopranele Alina Bottez, Cecilia Ganovici Bucerzan, Daniela Rădulescu şi Diana Tudor, basul Ştefan Cârstea, alături de invitatele speciale – Théa şi Naïs Ranson. Ariile de operă au fost cântate strălucit în limba franceză, iar cele două eleve ale Lycée Français Anna de Noailles au interpretat în limba maternă şansonete mai mult sau mai puţin cu­noscute. De asemenea, ICR a sărbătorit Ziua Internaţională a Francofoniei, la Varşovia şi Talinn, prin Festivalul Filmelor Francofone, la care Institutul Cultural Român a participat cu peliculele Charleston, în regia lui Andrei Creţulescu (la Varşovia) şi Love building, în regia Iuliei Rugină (la Tallinn).

Tirana

Primăvara francofonă la Tirana a fost susţinută de prezentarea a numeroase filme din cinematografia clasică franceză şi din cea a ţărilor francofone (Slove­nia, Canada, Elveţia, Egipt, România). Programul a inclus spectacole de teatru, ca Antigona lui Jean Anouilh, muzică clasică, de jazz şi electronică, lecturi din literatura franceză şi două întâlniri cu scriitori şi poeţi francezi. În acest cadru, au fost prevăzute conferinţe privind egalitatea de gen, un forum al femeilor, un altul economic, mese rotunde în universităţi etc. În Albania, Francofonia este reprezentată de profesori de limbă franceză şi studenţi, iar o zonă cu vechi tradiţii în promovarea limbii şi culturii franceze este Korcea. 

Întâmplător sau nu, dar cu o simbolistică impresio­nantă, aceeaşi dată a Francofoniei, 20 Martie, a fost aleasă ca sărbătoare a Zilei Internaţionale a Fericirii. Prin cele două sărbători, Limba Franceză devine astfel sinonimă cu Fericirea. Poate cineva să contra­zică această cutezanţă?

Franţa nu este doar ţara lui Liberté, Égalité, Fra­ternité, a lui Molière şi Voltaire, a lui Balzac, Rimbaud şi Mallarmé, a lui Proust, Gide, Sartre şi Camus, dar şi a revoluţiilor artistice ca impresionismul, fauvismul, cubismul, suprarealismul etc.  

La France est une question de savoir vivre. Un monde d’aristocratie et de noblesse culturelle.

Maria Oprea

Series Navigation << Săptămâna Culturii TurceLa Mulţi ani, Margarita! >>