La Mulţi ani, Margarita!

Share

Ca printr-o ironie a soartei, Doamna filmului albanez, cum mai este cunoscută Margarita Xhepa (Gepa), şi-a sărbătorit cea de-a 85-a aniversare pe patul de spital. Cu prilejul acestei insolite aniversări, preşedintele Albaniei, Ilir Meta, a  vizitat-o pe marea actriţă, i-a oferit un buchet de flori şi i-a urat însănătoşire grabnică.  “Îi urez multe alte primăveri fericite acestei stele a cinematografiei albaneze, unicei Margarita Xhepa. Îi doresc însănătoşire grabnică şi am credinţa că o vom vedea din nou pe scenă, în alte şi alte roluri, care vor împrospăta extraordinarul ei buchet de realizări artistice”, a declarat Meta.

Margarita Xhepa s-a născut pe 2 aprilie, 1932, la Lushnja, în Albania. Este considerată una dintre stelele teatrului şi filmului albanez. În luna mai 2004, ea s-a întors pe scena Teatrului Naţional pentru a străluci în drama “Streha e të harruarve” (Adăpostul celor uitaţi), un alt mare succes al carierei ei întinse de-a lungul a cinci decenii. A debutat în anul 1950 ca artistă amatoare pe scena Teatrului Popular (azi Teatrul Naţional) şi, în acelaşi timp, şi-a continuat studiile la Liceul Artistic, secţia de dramă. A jucat în peste 150 de roluri, în piese albaneze sau din autori străini. Printre aceştia amintim: Shakespeare, Figereido, Cehov, Schiller, Prestley, Arthur Miller, Gogol, Lope de Vega, Zapolska etc. Pe scena Teatrului Naţional al Greciei, în regia lui Dhimitris Mavriqis, a interpretat un important rol în piesa “Elektra” a lui Sofocle (alături de Maia Morgenstern, din România). În afara creaţiilor artistice din teatru, ea a strălucit în 32 de roluri în cinematografie, unde a colaborat cu regizori de primă mână ai filmului albanez, precum Viktor Gjika, E. Musliu, Kujtim Çashku, Dhimitër Anagnosti şi Pirro Milkani. În anul 1997 a fost protagonista filmului grec “Mirupafshim” (La revedere, regizor J. Koras şi K. Vupuras), peliculă laureată cu Marele Premiu al Festivalului Mediteranean de la Salonic.

Le amintim cititorilor noştri că Margarita Xhepa a făcut, în 1993, o vizită în România, la Bucureşti, unde a fost întâmpinată cu multă căldură de membrii comunităţii albaneze. 

În numele redacţiei Drita, îi urăm  marii artiste albaneze un călduros La mulţi ani!

Marius Dobrescu

Series Navigation<< Ziua Internaţională a Francofoniei în Albania şi RomâniaComandanţi albanezi căzuţi în dizgraţia sultanului >>