Kosova – prezentă la Târgul de la Leipzig

Share

Aceasta a fost prima prezenţă a tânărului stat la acest cunoscut târg internaţional de carte. Evenimentul, care a avut loc între 2 şi 5 martie, poartă emblema celei mai vechi dintre manifestările de acest gen consacrate cărţii şi editurilor. Istoric vorbind, prima ediţie a acestui târg prestigios a avut loc în anul 1632. La ediţia din acest an, Kosova a prezentat 130 de titluri de carte, publicate de un număr de 50 de edituri.

Trebuie remarcat că aceasta este prima participare a statului kosovar la un târg tradiţional de carte, o altă apariţie inedită fiind şi cea a Canadei. Organizatorii standului kosovar au fost Ministerul Culturii de la Prishtina şi Biblioteca Naţională ”Pjeter Bogdani”. Directorul bibliotecii, Fazli Gajraku, care a ajuns la Leipzig chiar în prima zi a manifestării, a declarat că la stand au fost prezentate cele mai noi ediţii publicate la Prishtina, cele din anii 2018 şi 2019. “Am pus accentul pe ediţiile de interes albanologic din domeniul istoriei şi moştenirii culturale. Sunt şi volume ale celor mai importanţi autori din Kosova”, a adăugat Gajraku.

Scriitorul Ibrahim Kadriu, laureatul de anul acesta al premiului literar pentru întreaga operă “Azem Shkreli”, a fost prezent, de asemenea, la târg. Samir Hogea, consilier al ministrului Culturii, Kujtim Gashi, a declarat că “Ministerul Culturii a sprijinit anul acesta Biblioteca Naţională a Kosovei, care a prezentat cele mai noi volume publicate la noi. În cadrul Târgului de la Leipzig, la standul reţelei literar-culturare ‘Traduki’, Kosova a fost prezentă, de asemenea, cu autorii ei Ardiana Shala şi Beqë Cufaj”.

Mira Skënderi

Series Navigation<< Eminescu în limba albanezăMoştenirea lui Robert Elsie >>