Scriitorul Victor Eftimiu, omagiat la 130 de ani de la naștere

Share

Asociația Liga Albanezilor din România a organizat, cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la nașterea lui Victor Eftimiu, un eveniment dedicat omagierii personalității și operei scriitorului român de origine albaneză.

Invitat special la acest eveniment a fost domnul Loredan Bubani, filolog albanez născut la București, fiul scriitorului și patriotului albanez Gjergj Bubani, originar din același sat ca Victor Efimiu – Boboștița, din sud-estul Albaniei.

În dimineața zilei de marți, 16 aprilie, domnul Loredan Bubani, însoțit de Director executiv al ALAR, Dr. Radu Săvulescu, și de coordonatorul Centrului Cultural Albanez, Dr. Luan Topciu, s-a recules la mormântul lui Victor Eftimiu din Cimitirul Bellu și au depus, în numele Asociației Liga Albanezilor din România, o jerbă în memoria scriitorului.

În cursul serii zilei de marți, la Muzeul Național al Literaturii Române, prietenii ALAR au fost invitați la o întâlnire cu filologul Loredan Bubani. Ca de obicei, un public numeros a umplut sala Perpessicius a muzeului bucureștean, iar întâlnirea cu Loredan Bubani a fost una emoționantă. În debutul evenimentului, deputatul Bogdan-Alin Stoica i-a mulțumit filologului albanez pentru efortul de a veni în România, în ciuda vârstei înaintate, pentru deschiderea manifestată și pentru întreaga sa contribuție la consolidarea relațiilor româno-albaneze. Deputatul Stoica a amintit de opera impresionantă a lui Victor Eftimiu care, deși a scris în limba română și aparține culturii române, nu a uitat nicicând copilăria petrecută în Albania, care transpare în unele dintre lucrările sale. De asemenea, Bogdan-Alin Stoica a mulțumit Muzeului Național al Literaturii Române pentru sprijinul necondiționat acordat ALAR, cu prilejul tuturor acțiunilor și evenimentelor.

Despre opera literară a lui Victor Eftimiu a vorbit Dr. Luan Topciu, scriitor și filolog, care a scos în evidență atât anvergura acestei opere, cât și statutul cu totul special de creator de limbă română a lui Eftimiu, în ciuda faptului că română nu a fost limba maternă a scriitorului.

Domnul Loredan Bubani a relatat celor prezenți mai multe povești de suflet, experiențe personale, dar și amintiri ale comunității albaneze din România privitoare la Victor Eftimiu, dar și la Gjergj Bubani, în special din perioada interbelică. De asemenea, a evocat și cele două vizite efectuate de scriitor în Albania, la începutul anilor `70, cu puțin înainte de trecerea sa la cele veșnice. Momentele relatate de Loredan Bubani le-au trezit unora dintre participanți propriile amintiri din acele vremuri. Invitați să ia cuvântul, aceștia au vorbit nu doar despre contactul cu opera lui Eftimiu, ci și despre contactul personal cu scriitorul.

La finalul evenimentului de la Muzeul Național al Literaturii Române, domnul Loredan Bubani a mulțumit ALAR pentru invitație și a adresat felicitări organizației pentru toate acțiunile desfășurate. De asemenea, filologul albanez l-a invitat pe domnul deputat Stoica și pe reprezentanții Asociației să viziteze în perioada următoare Boboștița, locul de origine a lui Victor Eftimiu, a lui Gjegj Bubani și a multor altor albanezi ajunși de-a lungul timpului în România.