Seară artistică oferită de ALAR la Galați

Share

Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați a găzduit ieri, 4 aprilie 2019, o seară artistică albanezo-română, organizată de către ALAR, în colaborare cu liceul gălățean și cu Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos”.

Evenimentele au debutat cu vernisajul unei expoziții de grafică albaneză și românească, incluzând lucrările ale artistului albanez Gentian Zeka, dar și creații ale elevilor Liceului de Arte, sub coordonarea profesorului Cornel Corlăcel. De la orele 17.00, publicul a fost invitat în sala Amfiteatru a Liceului, acolo unde a avut loc un recital de muzică și poezie albaneză. Partea muzicală a fost asigurată de instrumentiștii Simona Holiartoc (oboi) – oboist la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” și profesor al Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați – și Piro Gaqi (pian) – lector la Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Alături de ei s-a aflat și formația camerală a Liceului de Arte. Recitalul poetic a fost susținut de actor Victor Mihăilescu, de asemenea lector la Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Prezent la eveniment, deputatul Bogdan-Alin Stoica a mulțumit partenerilor asociației pentru efortul depus în organizarea serii artistice și a reamintit importanța pe care zona Galațiului a avut-o în istoria comunității albaneze din România. Deputatul Stoica și-a exprimat convingerea că acest gen de evenimente, care urmăresc să pună în valoare – împreună – cultura albaneză și cultura română, contribuie în mod esențial atât la păstrarea identității minorității naționale albaneze, cât și la consolidarea relației sale cu poporul român.

Coordonatorul Centrului Cultural Albanez al ALAR, Dr. Luan Topciu, a făcut o prezentare a artistului albanez Gentian Zeka, ale cărui lucrări au fost expuse și la București, în luna decembrie a anului 2018. De asemenea, Dr. Topciu a vorbit și despre poezia albaneză, în particular despre scriitorii ale căror poeme au fost incluse în programul serii artistice: Ismail Kadare, Visar Zhiti, Dritero Agolli, Ilirian Zhupa, Xhevahir Spahiu, Martin Camaj, Rita Petro, Bardhyl Londo.

La finalul evenimentului, toți cei prezenți au primit în dar din partea ALAR câte un exemplar din volumul de poeme Aripa frântă / Flatra e mundur, de Visar Zhiti, publicat la Editura Asdreni în traducerea domnului Dr. Luan Topciu și a doamnei Dr. Renata Topciu-Melonashi.