Academicianul Grigore Brâncuș, omagiat la 90 de ani
Academia Română a organizat, miercuri, 20 martie 2019, un eveniment special dedicat omagierii marelui profesor și academician Grigore Brâncuș, personalitate a filologiei românești și reputat albanolog. La festivitate au luat parte și deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității albaneze în Parlamentul României, și Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez, care funcționează în cadrul ALAR. În cuvântările susținute, președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, președintele secției de filologie și literatură a Academiei, acad. Eugen Simion, precum și alți academicieni, profesori și oameni de cultură au apreciat în mod deosebit activitatea și opera acad. Grigore Brâncuș, iar conducătorul celui mai înalt for cultural și științific al României a pledat pentru editarea operei marelui filolog de către Academia Română. La finalul evenimentului, Dr. Luan Topciu i-a oferit domnului academician Grigore Brâncuș un pachet cuprinzând cele mai recente apariții editoriale ale Asociației Liga Albanezilor din România și i-a transmis cele mai calde salutări din partea comunității albaneze. Reamintim că academicianul a susținut o conferință extraordinară la invitația ALAR, în toamna anului 2017, despre limba română și limba albaneză, iar cu ocazia Zilei Naționale a albanezilor din același an a primit o distincție din partea organizației noastre pentru întreaga activitate.

Grigore Brâncuș s-a născut la 20 martie 1929, în comuna Peştişani din județul Gorj. După absolvirea Facultății de Filologie a Universității din Bucureşti, pasionat fiind de istoria limbii române, va urma studii de specializare în Albania, unde va desfășura o serie de anchete dialectale în sate locuite de aromâni. În 1968 își susține doctoratul sub conducerea unuia dintre cei mai mari lingviști români, academician Alexandru Rosetti.
Devine cadru didactic universitar la numai 21 de ani, la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi rămâne la catedră aproape o jumătate de veac (1950-1999).
Vreme de 18 ani a condus Catedra de limba română, iar între anii 1970-1972 a deţinut funcţia de prodecan al facultăţii. Din 1990 este conducător de doctorat, iar din 1999 profesor consultant. În perioada 1968-1969 a funcţionat ca lector de limba română la universităţile din Amsterdam şi Groningen din Olanda.
Academician Grigore Brâncuş are contribuţii ştiinţifice deosebite în istoria limbii române, lingvistică balcanică şi filologie, dezvoltând o serie de cercetări asupra fondului traco-dac al limbii române. În 1976 a fost distins cu Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române. Din 2006 este membru corespondent al celui mai înalt for de consacrare din România, iar în 2011 a fost ales membru titular al Academiei Române. Actualmente este director onorific al Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române.
Sursa biografiei: comunicatul de presă al Academiei Române.