Minoritatea albaneză din România – promovată la Parlamentul European

Share

O delegație a Asociației Liga Albanezilor din România, condusă de deputatul Bogdan-Alin Stoica și avându-i în componență pe Dr. Radu-Cosmin Săvulescu, Directorul executiv al organizației, și pe Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural Albanez din cadrul ALAR, s-a aflat pentru trei zile la Bruxelles, „capitala Europei”. Obiectivul principal al acestei vizite a fost prezentarea minorității naționale albaneze din România și promovarea acțiunilor și publicațiilor asociației în rândurile membrilor Parlamentului European.

Evenimentul central al vizitei delegației ALAR a fost reprezentat de vernisajul expoziției de fotografie „Vlora – A City in Awakening”, conținând lucrări ale artistului, scriitorului și deputatului albanez Fate Velaj. Expoziția a fost găzduită de reputatul europarlamentar austriac Joseph Weidenholzer, în spațiul Yehudi Menuhin al sediului Parlamentului European de la Bruxelles. La vernisajul de marți, 5 martie a.c., au participat și reprezentanții misiunii diplomatice a Albaniei pe lângă Instituțiile Europene, în frunte cu doamna ambasador Janina Suela, precum și un numeros public, cuprinzând membri ai comunității albaneze din Belgia.

Deputatul Bogdan-Alin Stoica l-a felicitat pe artistul Fate Velaj, un foarte bun prieten și colaborator al albanezilor din România și a reamintit de Zilele Culturii Albaneze, manifestarea de mare anvergură găzduită de Craiova în luna octombrie a anului trecut și la organizarea căreia Fate Velaj și-a adus un aport semnificativ. Reprezentantul ALAR în Parlamentul României a dăruit domnului Weidenholzer și doamnei ambasador Suela un pachet cuprinzând cele mai noi apariții editoriale produse de Asociația Liga Albanezilor din România: Ghid de conversație român-albanez, de Dr. Luan Topciu; Aripa frântă / Flantra e mundur, de Visar Zhiti; CD-ul Muzică lirică albaneză, produs de Grupul „Serenada”, precum și primul număr al revistei cultural-științifice Albanica.

Europarlamentarul Joseph Weidenholzer s-a arătat extrem de interesant de istoria și viața comunității albaneze din România și, în general, de tematica minorităților naționale. În acest context, deputatul Stoica i-a adresat invitația de a efectua o vizită în România dedicată cunoașterii minorității albaneze și a cadrului multietnic existent la nivelul societății românești, o vizită care să pună bazele unor viitoare proiecte comune.

Delegația Asociației Liga Albanezilor din România a participat, în cursul zilei de 5 martie, la o serie de ședințe de lucru ale forurilor Parlamentului European, în cursul cărora au fost stabilite contacte cu europarlamentari români și nu numai, fiindu-le prezentate oficialilor realizările și proiectele pe care le are în vedere ALAR pentru promovarea identității minorității naționale albaneze din România, ca parte integrantă a statului român modern.