Un inventar de tristă amintire: “Magazinul comunismului albanez”

Share

La editura Graphic Line, din Tirana, a apărut nu cu mult timp în urmă albumul “Magazinul comunismului albanez”, o interesantă lucrare aparţinând Elektrei Hagia Çapaliku ce inventariază cele mai banale şi odioase simboluri ale perioadei comuniste. Volumul este rezultatul unei îndelungate munci de cercetare pe teren şi în alte spaţii, reale sau virtuale, precum biblioteci, internet şi social-media etc, activitate având ca scop inventarierea, sistematizarea şi interpretarea acestor simboluri ce au însoţit existenţa albanezilor în anii dictaturii. Avem de-a face cu o colecţie care cuprinde circa 500 de imagini alese şi grupate pe capitole: Bonuri şi cartele; Obiecte de mobilier; Electrocasnice; Instrumente de încălzit şi gătit; Lămpi; Telefoane, aparate fotografice şi ceasuri; Veselă de bucătărie; Cafea şi ustensile speciale; Ţigări şi ustensile pentru fumat; Apă şi alte băuturi; Alimente; Băuturi alcoolice; Haine; Paturi şi lenjerie de pat; Cosmetice; Jocuri; Articole şcolare; Obiecte de birou; Biciclete şi motociclete; Bani şi diferite alte obiecte. Volumul mai cuprinde, în afară de obiectele prezentate, un număr de documente publicate în presă, fotografii private şi diverse faximile. Cartea poate fi considerată o arhivă fotografică, un inventar al obiectelor aflate în magazinele socialiste, urmărind să ofere o istorie alternativă a comunismului albanez prin intermediul obiectelor de uz cotidian. Ea ilustrează perfect modul în care proiectul comunist s-a infiltrat în viaţa privată şi urbană, încercând să obţină o uniformizare totală a gustului cotidian.

Elektra Hagia Çapaliku s-a născut la Shkodra în anul 1964 şi a studiat la universitatea din oraşul natal. Din anul 1998 trăieşte la Tirana, iar din anul 2008 lucrează la Biblioteca Parlamentului albanez. În 2011 a finalizat un masterat în Ştiinţe biblioteconomice. Este autoarea a două lucrări de cercetare: „La masă cu Koliqi” (2002) şi „Ex libris Scodrae” (2011). Este soţia cunoscutului dramaturg albanez Stefan Çapaliku.

Marius Dobrescu

Series Navigation<< „Made in Shkodra”: Program al Naţiunilor Unite pentru tinerii din AlbaniaO tânără albaneză este Miss New York >>