Turismul albanez în anul 2018: Statistici şi previziuni pentru acest an

Share

Într-un număr anterior am prezentat un scurt bilanţ privind rezultatele serviciilor turistice oferite anul trecut de una dintre cele mai pitoreşti localităţi albaneze, oraşul Gjirokastra, celor care sunt în trecere sau în scurte sejururi în acest minunat loc. Conform unor surse oficiale, anul 2018 se înscrie, din acest punct de vedere, drept un an istoric.

Ultimul raport INSTAT relevă că, în primele unsprezece luni ale anului trecut, Albania a fost destinaţia a 5,6 milioane de turişti, cu circa 16.2% mai mulţi decât în 2017. În această cifră, ponderea cea mai mare o ocupă cetăţenii din Kosova, cu un procent de 36% sau circa 2 milioane de persoane, care au frecventat mai cu seamă zona Durrës. Pe locul al doilea se situează macedonenii, cu 640 mii de intrări, adică 11.3% din total.

Pe locul al treilea se află grecii, cu 498 mii de intrări sau 8.8% din total. Ei sunt urmaţi de italieni, cu 408 mii sau 7.2% şi de muntenegreni, cu 330 mii de intrări, adică aproape 6% din total. “Referitor la contingentul de turişti care ne-a vizitat ţara în 2018, majoritatea acestora au cheltuit sume mici”, a afirmat Zak Topuzi, de la Societatea de Hoteluri şi Turism. Numărul turiştilor străini care vizitează Albania a crescut, dar, conform oficialului citat, trebuie avut în vedere că aceştia nu sunt turişti din categoria celor bogaţi, care să cheltuiască corespunzător. Turistul care vine astăzi este cel cu rucsacul în spinare, care preferă hostelul sau cortul, şi cel din categoria europeană medie. Topuzi a mai spus că, ştiind acest fapt, strategia din turism şi portofoliul de oferte locale trebuie să fie în concordanţă cu cererea. Chiar şi după atâţia ani de dezvoltare turistică, guvernele au acţionat fără o strategie, nu s-a făcut o încadrare a categoriilor hoteliere şi nu se intervine în infrastructură atunci când este nevoie, lăsând această importantă ramură a economiei naţionale să se dezvolte la întâmplare.

Anul 2018 a avut, conform părerii oficialului din turism, un sezon turistic bun, ceea ce vine şi în urma creşterii trendului din regiune, de plus 5.4 % raportat la Croaţia, şi până la 7-8% dacă avem în vedere întreaga zonă. Ca rezultat al situaţiei pozitive din Balcani, Albania poate să se încadreze şi ea în această mişcare turistică. “Există o dublare a cifrei de turişti din ţările Europei Centrale şi zona scandinavă, ca şi a celei din fostele ţări comuniste, dar nu trebuie uitat că cei mai mulţi provin din Kosova şi Macedonia sau sunt albanezi de peste hotare.

“Sper că acelaşi trend de creştere va fi şi în anul 2019, deci unul în jurul a 15%. Aceasta cere atenţie faţă de consumatorul de servicii turistice, căci, dacă nu sunt respectate cerinţele turismului european, experienţele negative ale acestora se vor repercuta asupra cifrei de afaceri a fiecăruia dintre operatori. Noi nu avem experienţă în servicii All Inclusive, drept pentru care investiţiile în hoteluri de cinci stele vor ajuta la atragerea unui grup-ţintă care va asigura venituri şi forţă de muncă calificată. Scăderea TVA a dat un balon de oxigen unităţilor hoteliere să folosească, în sezon, o mai mare diversitate de tarife sau tarife last minute, scăzându-le pe cele iniţiale fixe”, a mai spus oficialul albanez.

Polonezii şi nordicii, mai puţini în 2019

Rrahman Kasa, preşedintele Uniunii Turismului Albanez şi manager al firmei “Happy Tours” declara de curând pentru publicaţia “Monitor” din Tirana că se aşteaptă ca anul 2019 să fie un an turistic bun, deşi doi operatori străini s-au retras de pe piaţa albaneză. Aceste retrageri vor fi compensate de alţi operatori, s-a declarat el convins. “Mai puţine rezervări a confir­mat TUI-Polonia şi o companie din ţările nordice, dar pe total considerăm că cererile vor avea un trend crescător. Şi aceasta pentru că pe piaţa noastră a intrat o firmă elveţiană, dar şi câteva companii ungureşti şi ucrainene mai mici, care vor echilibra pierderile”, a spus el.

Tot în privinţa anului 2019, el s-a arătat optimist: “Cred că în anul 2019 vom rămâne la nivelul lui 2018 în ceea ce priveşte numărul de vizitatori, adică vom avea o creştere moderată, fără a avea pretenţia sporului din 2018. Am observat o tendinţă de creştere a turismului cultural. Aceasta mai ales datorită turneelor unor grupuri artistice franceze, care cuprind întreaga zonă şi nu au ca destinaţie precisă Albania. O creştere în 2019 se va înregistra pe piaţa germană, printr-o companie mare care se numeşte Der Turistik Group şi care a făcut rezervări la Durrës şi Saranda. Acest grup aduce turişti şi din Anglia şi Elveţia, căci este o firmă care manageriază şapte milioane de turişti pe sezon, cel mai mare după TUI. Pe de altă parte, cehii, care au contractat sejururi în ultimii trei ani, vor fi prezenţi şi în 2019”, a mai spus el.

Deşi în ultimii ani a crescut semnificativ şi numărul turiştilor români din Albania şi tot mai multe companii de la noi includ această destinaţie în programele de sezon, vizitatorii din România nu deţin o pondere atât de importantă în statisticile albaneze de profil. Şi aceasta în ciuda faptului că toţi cei care au vizitat Ţara Vulturilor s-au întors de acolo cu cele mai minunate impresii. 

Marius Dobrescu

Series Navigation<< Al doilea Summit al Diasporei albaneze„Cine ne va scrie istoria?”. Comemorarea victimelor Holocaustului la ICR Bucureşti >>