„Made in Shkodra”: Program al Naţiunilor Unite pentru tinerii din Albania

Share

Creşterea şomajului, exodul creierelor şi lipsa de perspectivă au fost şi sunt  semnele unei crize a locurilor de muncă, a incertitudinilor şi neîncrederii într-un viitor prosper, mai ales în rândul tinerilor. Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Albania (PNUD), cu sprijinul Ambasadei britanice, a desfăşurat, în perioada 18-20 ianuarie 2019, un eveniment pentru tinerii din nordul ţării, intitulat „Made in Shkodra”, pentru a dezbate oportunităţile pe care le au în a schimba mentalităţi, a se implica în diverse activităţi şi proiecte, a fi parte din reconversia de pe piaţa muncii.

Mai mult de 100 de oameni din regiunea Shkodra au participat la acest program, unde s-a spus că, dacă tinerii s-ar implica mai mult în activităţile oraşului, probabil că nu-şi vor mai părăsi casele sau ţara. Lipsa de angajament se datorează, au spus unii dintre participanţi, fie lipsei de cunoaştere a diferitelor acţiuni locale, a faptului că mulţi dintre tineri preferă să navigheze pe internet sau să bea o cafea cu prietenii, fie pentru că nu sunt proiecte viabile de schimbare a calităţii vieţii. Multe probleme au fost ridicate în cadrul acestei întâlniri, unde s-a precizat că, dacă există dorinţa de a fi activi în viaţa socială a comunităţii, ei trebuie să participe responsabil la schimbarea pozitivă a locurilor în care trăiesc. Iar această schimbare trebuie să aibă loc, în primul rând, în interiorul fiecărui individ. „Dacă pleacă toată lumea, cine va remedia această ţară?”, a fost una dintre întrebările ridicate în cadrul evenimentului. Astfel de activităţi ce se vor desfăşura în toată Albania vor încerca să creeze comunităţi care vor implementa ideile şi iniţiativele tinerilor.
„Un viitor mai bun vine din planificarea unui viitor sigur”, a spus Valmira, una dintre studentele participante. Alţii au decis să iniţieze câte un proiect individual pentru a-şi informa colegii cu privire la activităţile din urbea lor, la programele ce ar putea aduce beneficii Shkodrei şi Albaniei. Toţi oamenii îşi iubesc oraşul natal şi ţara, însă mulţi nu ştiu ce se întâmplă în localităţile respective.

„Made in Shkodra” a fost iniţiat pentru a oferi oportunitatea de a crea o Shkodra prietenoasă pentru tineret, de a investiga şi soluţiona nevoile tinerilor, cum s-ar putea angaja astfel încât să aducă plusvaloare, să vină cu soluţii, iar vocile lor să se facă auzite, a subliniat Julia Goga, şefa grupului de inovare albanez, făcând referire totodată la şomaj şi includerea acestora în procesul decizional social şi economic al administraţiei locale.

Programul face parte din proiectul mai amplu lansat de PNUD Albania, intitulat „Sprijin pentru ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor şi femeilor vulnerabile din nordul Albaniei”, ce şi-a propus introducerea unor programe de antreprenoriat personalizate, oferind oportunităţi pentru activităţi independente, start-up-uri şi asistenţă juridică gratuită. Rata şomajului în rândul tinerilor atinge cifra de 45%. În plus, în rândul angajaţilor, doi din trei lucrează în sectorul agricol, adesea ocupând locuri de muncă sezoniere. Pe de altă parte, există o ofertă publică şi privată limitată de educaţie şi formare profesională. „Astăzi avem şansa de a ne coordona toate eforturile şi de a oferi mai multe oportunităţi femeilor şi bărbaţilor tineri pentru a-şi construi viaţa în propria lor ţară. Aceasta necesită implicarea susţinută a agenţiilor guvernamentale, a instituţiilor de pe piaţa forţei de muncă, inclusiv a organizaţiilor patronale şi a societăţii civile”, a subliniat reprezentanta PNUD a.i. în Albania, Limya Eltayeb.

Maria Oprea

Series Navigation<< Personalităţi ale islamului albanez: Hogea Hasan TahsiniUn inventar de tristă amintire: “Magazinul comunismului albanez” >>