Comemorare Ismail Qemali

Share

La 24 ianuarie 2019 s-au împlinit 100 de ani de la trecerea la cele veşnice a omului politic Ismail Qemali, considerat părintele Albaniei moderne şi principalul autor şi semnatar al Declaraţiei de Independenţă.

Pe parcursul anului 2019, Muzeul Naţional de Istorie din Tirana şi alte instituţii vor organiza numeroase activităţi dedicate acestei mari personalităţi. Primul eveniment, intitulat „Călătoria lui Ismail Qemali printre ani”, s-a desfăşurat în luna ianuarie la M.N.I. şi a constat într-o expoziţie şi un simpozion ştiinţific care au evidenţiat activitatea şi rolul politicianului albanez. 

Ismail Qemali (n.16 octombrie 1844 – d.24 ianuarie 1919) a deţinut funcţiile de prim-ministru şi ministru de Externe al Abaniei după proclamarea independenţei statale din 1912. Însă abia un an mai târziu, în mai 1913, marile puteri au recunoscut independenţa de facto a ţării de sub suzeranitatea Imperiului Otoman. Înainte de aceasta, împreună cu scriitorul şi politicianul Luigj Gurakuqi, Qemali a călătorit prin toată Europa pentru a cere recunoaşterea independenţei, sprijin primit iniţial din partea Austro-Ungariei, României şi Italiei. Susţinerea românească a fost solidă, mai ales că la Bucureşti trăia o veche comunitate de albanezi, bine integrată în spaţiul şi cultura română. Istoria acestor evenimente de la începutul secolului XX au fost amplu relatate în paginile revistei noastre. Reamintim doar că începând cu anul 1912, „Imnul steagului”, cu un text scris de poetul Asdreni (Alexandër Stavre Drenova), pe muzica lui Ciprian Porumbescu (cântecul patriotic „Pe-al nostru steag e scris unire”) este imnul de stat al Albaniei. Versiunea albaneză a textului seamănă izbitor de mult cu cea românească. La aproape un veac de la aceste evenimente, fostul prim-ministru albanez Fatos Nano a inau­gurat, în anul 2003, la Hotelul Continental din Bucureşti, o placă memorială dedicată lui Ismail Qemali, cel care a hotărât aici, în 1912, împreună cu reprezentanţii comunităţii albaneze din capitala României, proclamarea Independenţei de stat a Albaniei. Mai târziu, pe 20 iunie 2014, fostul ministru al Afacerilor Externe al Republicii Albania, Ditmir Bushati, a participat la dezvelirea bustului acestui părinte al naţiunii, sculptură realizată de sculptorul Artan Hajdari şi amplasată în faţa aceleiaşi clădiri. La ceremonia de la Bucureşti au participat numeroşi oameni politici români şi albanezi, preşedintele României de-atunci şi membri ai comunităţii albaneze de la noi.

Maria Oprea

Series Navigation<< „Cine ne va scrie istoria?”. Comemorarea victimelor Holocaustului la ICR BucureştiDespre nevoia de modele –O carieră ştiinţifică excepţională: acad. Grigore Brâncuş, la 90 de ani >>