Întâlnire cu scriitorul Visar Zhiti

Share

Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) și Muzeul Național al Țăranului Român vă invită la lansarea volumului de poemeal scriitorului albanez Visar Zhiti, intitulat Aripa Frântă / Flatra e mundur, publicat la Editura Asdreni a ALAR. Cartea este tradusă în limba română de Dr. Luan Topciu și Dr Renata Melonashi. Lansarea va avea loc cu participarea extraordinară a autorului, la Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Acvariu, în ziua de marți, 26 februarie a.c., orele 17:00.

În cadrul evenimentului, alături de autor și de traducători vor lua cuvântul Dr. Paul Cernat, critic literar, Dr. Radu Săvulescu, Director executiv al ALAR, Dr. Liviu Lungu, scriitor. Lansarea de carte va fi urmată de o sesiune de autografe. De asemenea, actorul Angel Rababoc de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova va recita câteva dintre poeziile cuprinse în volumul Aripa frântă, acompaniat la chitară de Daniel Berteșteanu.

Evenimentul se va bucura și de participarea domnului deputat Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, a altor parlamentari și oficiali români, precum și a reprezentanților unor instituții de cultură din București.


Despre autor

Visar Zhiti este unul dintre cei mai renumiți scriitori contemporani din Albania, poet, prozator, eseist, traducător și diplomat. S-a născut pe 2 decembrie 1952 în orașul Durrës, Albania. Tatăl său, scriitor de asemenea, persecutat îndeosebi datorită poemului Îmbrățișarea dușmanilor, a îndurat oprimările regimului comunist, întreaga-i familie trecând printr-o îndelungă suferință. După terminarea liceului, Visar Zhiti studiază limba și literatura albaneză la Universitatea din Shkodra. Vreme de cinci ani, a lucrat în învățământ prin satele din jurul orașului Kukës. În timp ce-şi pregătea primul volum de versuri, poetul, în anul 1979, este arestat și condamnat la zece ani de închisoare sub o învinuire clară: „poet decadent și dușman al poporului“. Aşa cum reiese și din poemele sale, Visar Zhiti va fi întemnițat şi torturat în închisorile comuniste.

După opt ani de lagăr este eliberat. Lucrează o vreme ca muncitor la fabrica de cărămidă din Luşnie. Din anii ʼ90, se alătură mișcării democratice, lucrând în cadrul primului ziar de opoziție, Rilindja Demokratike (Renașterea Democratică). Se specializează în ziaristică în redacția marilor cotidiane italiene Corriere della Sera, Avvenire, Il sole 24 ore. Lirica sa a fost încununată cu două prestigioase premii italiene de poezie. Este, totodată, câștigătorul premiului concursului italian de proză Povestește-ți propriul Dumnezeu. În anul 1993 îi apare primul volum de poezie Memoria aerului, care e încununat cu Premiul Republicii Albania, iar în 1994 este publicat volumul Pun la picioarele voastre un craniu (Poezii din închisoare). În 1994 editura Flaka e vellazerimit din Skopje, Macedonia, îi tipărește volumul de versuri Semănatul de fulgere. A publicat cărți de poezie, proză, eseuri, traduceri etc. Opera sa este tradusă în engleză, franceză, italiana, română, croată, macedoniană etc.

A lucrat o perioadă ca director al editurii Naim Frashëri din Tirana. Apoi, consilier în Parlamentul Albaniei. Ulterior, a fost ales deputat; a lucrat şi în diplomație – de două ori la Ambasada Albaniei din Italia, la Sfântul Scaun din Vatican și, recent, la Washington, SUA. Visar Zhiti a fost, de asemenea, ministrul culturii. A primit numeroase premii literare în străinătate și în țară.

Aceasta este a treia carte publicată în România. Ceva inedit în această ediție este faptul că publicăm și poeme scrise în România, în perioada vizitei sale la București, Constanța, Curtea de Argeș, Sinaia; astfel, unele poeme văd lumina tiparului pentru prima dată.

Se înțelege limpede aceasta, din istoria lui Visar Zhiti. A fost suficient să scrie poeme considerate de redactorii unei edituri „triste și ermetice“ și, prin urmare, ostile față de regim. Referatul a fost transmis, automat, Comitetului Central al Partidului Comunist Albanez și Ministerului de Interne, iar Zhiti a primit „în mod just“ zece ani de închisoare. Acest gen de poezie înspăimânta regimurile autoritare și dictatoriale, chiar dacă „vorbea“, ca în cazul lui Zhiti, numai despre trandafiri.

Umberto Eco
Scriitor, filozof, semiolog

Poet și gladiator. Poet și muzician. Poet și călărețul Sfântului Mormânt. Poet și artist… Poet și prezicător. Poet și muncitor. Poet și înger… Visar Zhiti inventează din zi în zi fenomene și roluri diferite, pentru că, în cele din urmă, vrea să rămână doar poet.

Sebastiano Grasso
Poet, președinte al PEN CLUB, Italia

Cartea de poezie a lui Visar Zhiti este cea mai zguduitoare pe care am citit-o vreodată. Este una dintre acele cărți rare care au puterea de a schimba cititorului viziunea despre lume. Luați-o și țineți-o strânsă! Este și cea mai strălucită ilustrare pe care am văzut-o, explicând cum înaltele speranțe, odată cu socialismul de la începutul secolului al XX-lea, au degenerat într-o tiranie cotidiană.

Kevin Higgins
Poet și critic literar irlandez