Controverse la Skopje pe tema limbii albaneze
- Un nou paragraf în istoria ALAR
- Albania, poetica spaţiului – expoziţie de fotografie albaneză cu ocazia Zilei Minorităţilor Naţionale
- Ismail Kadare la 83 de ani
- FRI a Macedoniei se va numi Republica Macedoniei de Nord
- Controverse la Skopje pe tema limbii albaneze
- Gjergj Arianiti şi luptele antiotomane conduse de acesta
- Congresul de la Lushnja (21-31 ianuarie 1920)
- Un Hitler albanez?
- Moisi Golemi, nepotul lui Skanderbeg
- Primul „Maestru al Arhitecturii”, un fost deţinut politic
- Tenorul albanez Rame Lahaj, pe marile scene de Operă
- Eminescu în limba albaneză
- Relaţia lui Lasgush Poradeci cu regimul comunist
- Henrik Spiro Gjoka – câştigătorul premiului literar pe 2017
- Cuza la sultan – poveste populară
- 2019 – Anul satului românesc şi al patriarhilor Nicodim şi Iustin
- Cine a fost episcopul Theofan (Fan S. Noli)
- Boboteaza sărbătorită în Albania
- Robert Budina, regizorul numărul unu al noului film albanez
- Hai-hui prin Balcani (3): Durrës, vechiul oraş. Budva şi Kruşevo
- Renaşterea patrimoniului spiritual din Himara
- 2019, anul jubiliar pentru Circul Naţional albanez
Preşedintele Parlamentului macedonean, Talat Xhaferi, a aprobat Legea pentru utilizarea limbilor, care a fost trimisă spre publicare la Gazeta Oficială. Legea reglementează folosirea oficială a limbii albaneze în instituţiile administraţiei de stat. Xhaferi a făcut acest anunţ pe reţelele de socializare, unde a scris: “Legea limbilor, în Gazeta Oficială! După cum s-a anunţat, legea va fi publicată marţi (15 ianuarie, n.red.), după care va deveni oficială”. Media din această ţară face cunoscut că majoritatea parlamentară a solicitat în câteva rânduri preşedintelui Gjorgje Ivanov să emită decretul de promulgare, dar acesta a refuzat. Şeful statului şi opoziţia politică au declarat că publicarea în Gazeta Oficială a textului legii, fără semnătura preşedintelui, reprezintă o încălcare gravă a Constituţiei şi face trimitere la Codul penal.
Legea limbilor prevede utilizarea limbii albaneze, vorbită de mai mult de 20 la sută din cetăţenii macedoneni, la guvern, în parlament, justiţie, administraţia publică şi alte instituţii de stat. Spre deosebire de situaţia anterioară, şefii administraţiei centrale vor putea utiliza limba maternă în instituţiile pe care le conduc. Totuşi, aplicarea legii se va face la un an de la publicare, când toate instituţiile de mai sus vor elabora reglementări proprii în acest sens. Ea va intra în atribuţiile a două instituţii, o agenţie şi un inspectorat, care vor supraveghea modul în care sunt puse în practică măsurile votate de parlament. Amenzile pentru refuzul aplicării acestei legi se ridică la 4-5000 de euro.
După publicarea documentului în Gazeta Oficială, preşedintele macedonean Gjorgje Ivanov a reacţionat dur învinuind guvernul şi parlamentul pentru încălcarea articolului 75 din Constituţie, respectiv punctul care spune că o lege nu poate fi publicată fără a avea semnătura şefului statului. El a ameninţat cu luarea măsurilor legale împotriva celor vinovaţi. “Acesta este momentul în care se va vedea dacă în Macedonia există Curtea Constituţională, dacă funcţionează procuratura, dacă există judecători independenţi şi un stat de drept”, a spus el. Legea pentru utilizarea limbilor a fost votată în parlament, în luna martie a anului trecut, dar nu a putut intra în vigoare din cauza opoziţiei şefului statului.
Sursa: gazeta Shqiponline