Controverse la Skopje pe tema limbii albaneze

Share

Preşedintele Parlamentului macedonean, Talat Xhaferi, a aprobat Legea pentru utilizarea limbilor, care a fost trimisă spre publicare la Gazeta Oficială. Legea reglementează folosirea oficială a limbii albaneze în instituţiile administraţiei de stat. Xhaferi a făcut acest anunţ pe reţelele de socializare, unde a scris: “Legea limbilor, în Gazeta Oficială! După cum s-a anunţat, legea va fi publicată marţi (15 ianuarie, n.red.), după care va deveni oficială”. Media din această ţară face cunoscut că majoritatea parlamen­tară a solicitat în câteva rânduri preşedintelui Gjorgje Ivanov să emită decretul de promulgare, dar acesta a refuzat. Şeful statului şi opoziţia politică au declarat că publicarea în Gazeta Oficială a textului legii, fără semnătura preşedintelui, reprezintă o încălcare gravă a Constituţiei şi face trimitere la Codul penal.

Legea limbilor prevede utilizarea limbii albaneze, vorbită de mai mult de 20 la sută din cetăţenii mace­doneni, la guvern, în parlament, justiţie, administraţia publică şi alte instituţii de stat. Spre deosebire de situaţia anterioară, şefii administraţiei centrale vor putea utiliza limba maternă în instituţiile pe care le conduc. Totuşi, aplicarea legii se va face la un an de la publicare, când toate instituţiile de mai sus vor elabora reglementări proprii în acest sens. Ea va intra în atribuţiile a două instituţii, o agenţie şi un inspec­torat, care vor supraveghea modul în care sunt puse în practică măsurile votate de parlament. Amenzile pentru refuzul aplicării acestei legi se ridică la 4-5000 de euro.

După publicarea documentului în Gazeta Oficială, preşedintele macedonean Gjorgje Ivanov a reacţionat dur învinuind guvernul şi parlamentul pentru încăl­carea articolului 75 din Constituţie, respectiv punctul care spune că o lege nu poate fi publicată fără a avea semnătura şefului statului. El a ameninţat cu luarea măsurilor legale împotriva celor vinovaţi. “Acesta este momentul în care se va vedea dacă în Macedonia există Curtea Constituţională, dacă funcţio­nează procuratura, dacă există judecători independenţi şi un stat de drept”, a spus el. Legea pentru utilizarea limbilor a fost votată în parlament, în luna martie a anului trecut, dar nu a putut intra în vigoare din cauza opoziţiei şefului statului.

Sursa: gazeta Shqiponline

Series Navigation<< FRI a Macedoniei se va numi Republica Macedoniei de NordGjergj Arianiti şi luptele antiotomane conduse de acesta >>