Boboteaza sărbătorită în Albania

Share

Cu ocazia sărbătorii Botezului Domnului, numită popular Boboteaza, preşedintele Albaniei, Ilir Meta, a făcut o vizită la Korcea, oraş situat în sud-estul ţării. Trebuie subliniat că în această zonă predomină credincioşii ortodocşi, iar catedrala din localitate, construită la începutul anilor ’90, este una dintre cele mai frumoase construcţii bisericeşti din Albania. La sosirea în Korcea, preşedintele a fost întâmpinat de sfinţia-sa mitropolitul Johan, de prefectul Dhori Spirollari, de autorităţi locale şi şefi ai unor culte religioase. Preşedintele Meta s-a oprit la catedrala “Naşterea lui Hristos”, unde a luat parte la ceremonia sfinţirii apei. Însoţit de şeful cultului bektaşian, Tatăl Universal Edmond Brahimaj, preşedintele Meta a vizitat sediul mitropoliei din localitate, cu care ocazie i-a felicitat pe şefii religioşi, în frunte cu sfinţia-sa Johan Pelushi, precum şi pe credincioşii prezenţi la ceremonie.

Adresându-se reprezentanţilor presei, preşedintele Meta a remarcat că este greu să găseşti o zi atât de potrivită pentru o sărbătoare religioasă importantă, cum e Boboteaza, după care a continuat:  “Am o satisfacţie deosebită ca această frumoasă sărbătoare a Apei Sfinte s-o petrec azi în minunatul oraş Korcea, urându-le încă o dată tuturor nu numai cele de cuviinţă, ci şi un an cât mai bun korcearilor, tuturor albanezilor!”.

Spre sfârşitul vizitei, preşedintele albanez a vizitat Bazarul Korcei, unde s-a întâlnit cu celebrul grup artistic “Lira”, cu care s-a întreţinut prieteneşte, arătându-şi preţuirea pentru valorile cetăţeneşti, artistice şi culturale ale instituţiilor de profil din oraş şi din zonă.

Boboteaza a fost sărbătorită în Albania şi în alte localităţi, precum Berat, Elbasan, Durrës, Saranda, Vlora, Fier ş.a., zone în care se află populaţie creştin-ortodoxă. 

O întâmplare neobişnuită a avut loc în dimineaţa zilei de 6 ianuarie, de Bobotează, când la catedrala „Naşterea lui Hristos”, din centrul oraşului Korcea, a avut loc un incendiu, în vreme ce sute de credincioşi erau prezenţi la ceremonia religioasă care are loc la această dată. S-a aflat că, după slujba oficiată în sfântul lăcaş, la care a luat parte şi preşedintele Ilir Meta, zona în care se depun lumânările aprinse în interiorul catedralei a fost cuprinsă de flăcări. La scurt timp după eveniment, pompierii sosiţi la faţa locului au izolat şi neutralizat incendiul, pagubele fiind astfel destul de reduse.

Maria Oprea

Series Navigation<< Cine a fost episcopul Theofan (Fan S. Noli)Robert Budina, regizorul numărul unu al noului film albanez >>