Albania, poetica spaţiului – expoziţie de fotografie albaneză cu ocazia Zilei Minorităţilor Naţionale

Share

La finalul anului 2018, cu ocazia Zilei Minorităţilor Naţionale, Asociaţia Liga Albanezilor din România a oferit publicului bucureştean prilejul de a admira o serie de opere fotografice remarcabile, aparţinând artistului albanez Ardian Fezollari, grupate în cadrul expoziţiei intitulate Albania, poetica spaţiului. Pe data de 18 decembrie, Galeria  Galateca a găzduit verni­sajul expoziţiei, un  eveniment la care au luat parte numeroşi membri şi prieteni ai asociaţiei, precum şi artişti şi iubitori de artă din Capitală.

Ardian Fezollari, un  „poet al peisajului”

Dr. Luan Topciu, coordonatorul evenimentului, a făcut o scurtă prezentare a artistului albanez. Născut  la Pogradec, în Albania, în anul 1968, Ardian Fezollari  este absolvent al Academiei de Poliţie şi specialist în ştiinţa criminalisticii, însă fotografia reprezintă pasiunea vieţii sale.  Este fondatorul expoziţiei şi con­cursului naţional de fotografie din Albania „Zilele fotografiei”, care se organizează în fiecare an în oraşul Pogradec (Albania) din 2001. Prima expoziţie personală a avut loc în anul 1994. A participat la toate ediţiile concursurilor de fotografie naţionale şi internaţionale, precum Marubi, Focus, Gjon Mili. A deschis numeroase expoziţii în diferite ţări: Mace­donia, Grecia, Bulgaria, România, Austria, Germania, Egipt, SUA etc. Expoziţia „Albania – poetica spaţiului” este cea de-a doua expoziţie în România. Prima expoziţie a fost deschisă la Bucureşti în 2001. Ardian Fezollari a publicat câteva albume personale cu fotografii. Lucrările sale au fost folosite pentru calendare, coperţi de reviste, cărţi poştale etc. Pentru operele sale fotografice a câştigat câteva premii naţionale în Albania.

Deputatul Bogdan-Alin Stoica:  Înrudirea dintre popoarele noastre este uşor sesizabilă şi în artă

Prezent la eveniment, deputatul minorităţii naţio­nale albaneze în Parlamentul României, Bogdan-Alin Stoica, a mulţumit fotografului Ardian Fezollari pentru amabilitatea de a pune la dispoziţia ALAR operele expuse şi i-a felicitat pe dr. Luan Topciu şi Nicolae Ionescu pentru eforturile depuse în pregătirea expoziţiei. Deputatul Stoica a precizat că, privind lucrările lui Ardian Fezollari, atât albanezii, cât şi românii pot regăsi bucuria dialogului dintre om şi natură, trăsătură care domină evoluţia istorică a popoarelor noastre. „Nu există o modalitate mai bună pentru a marca Ziua Minorităţilor Naţionale, a subli­niat deputatul, decât evidenţierea înrudirilor spirituale dintre români şi minorităţile care au vieţuit şi continuă să vieţuiască pe teritoriul României. Arta, indiferent de formele ei de expresie, reprezintă un limbaj universal, care poate pune lesne în valoare aceste înrudiri”. Profitând de faptul că evenimentul de la Galeria Galateca a încheiat anul 2018, Bogdan-Alin Stoica a mulţumit tuturor membrilor şi prietenilor organizaţiei pentru sprijinul acordat şi şi-a exprimat speranţa că anul 2019 va fi unul chiar mai bogat în realizări.

Artistul plastic Nicolae Ionescu  a vorbit despre valoarea operei lui Ardian Fezollari

Un prieten vechi şi de nădejde al Asociaţiei Liga Albanezilor din România, artistul plastic Nicolae Ionescu, a contribuit şi la pregătirea expoziţiei Al­ba­nia, poetica spaţiului.  În intervenţia sa din seara zilei de 18 decembrie, artistul român a făcut o serie de aprecieri asupra operei fotografice a lui Ardian Fezollari, arătân­du-se bucuros că a făcut parte din echipa care a selectat lucrările şi a pre­gă­tit evenimentul. Mai mult decât atât, Nicolae Ionescu a subliniat că a avut plăcerea de a-l cunoaşte personal pe Ardian Fezollari, încă din anul 2000, astfel încât experienţa artistică este dublată, în cazul său, şi de una a relaţiei interumane. 

Aşa cum prietenii ALAR s-au obişnuit, vernisajul expoziţiei de fotografie de la Galeria Galateca s-a încheiat cu un mic concert de muzică albaneză, în interpretarea  componenţilor Grupului „Serenada”, Flo­rentina Barbu (voce) şi Daniel Berteşteanu (chitară).

Radu Săvulescu

Series Navigation<< Un nou paragraf în istoria ALARIsmail Kadare la 83 de ani >>