Victor Eftimiu, un destin româno-albanez: 130 de ani de la naștere

Share

Victor Eftimiu s-a născut la 24 ianuarie 1889, în satul Boboshticë (Boboștița) din Albania, în apropierea orașului Korçë (Corcea), într-o familie care avea să devină foarte numeroasă. Victor era al doilea copil din cei doisprezece ai familiei Eftimiu. La vârsta de doar 8 ani, pleacă în România alături de părinți; tatăl său, Gheorghe, își deschide o prăvălie pe la intersecția străzilor Silvestru și Calea Moșilor. Tânărul Victor Eftimiu publică prima poezie în anul 1905, într-o revistă pe care o editează în regie proprie, înainte de a începe colaborările la revistele DuminecaViața literară și artisticăȚara noastră, Luceafărul, Tribuna sau Lupta (Budapesta).

În perioada 1909-1910, Eftimiu locuiește la Paris, iar după întoarcerea în țară este numit, în anul 1912, director al Teatrului Comedia. De-a lungul vieții, de altfel, Victor Eftimiu a condus în mai multe rânduri Teatrul Național din București (1920-1921; 1930; 1944-1945), dar și Teatrul Național din Cluj-Napoca (1927). În perioada 1944-1948 (momentul reorganizării instituției sub regimul comunist) a condus Societatea Scriitorilor Români, iar din 1950 Victor Eftimiu a devenit membru al Academiei Române. A murit la București, la 27 noiembrie 1972, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu.

Eftimiu a fost un scriitor prolific, care a lăsat în urmă o operă uriașă, de circa 140 de volume, printre care nu mai puțin de 40 de piese de teatru. De asemenea, a conferențiat adesea, statistica numărând mai multe de o mie de conferințe susținute de scriitorul cu origini în Albania. Poate cea mai importantă operă a lui Victor Eftimiu este poemul dramatic (sau feeric, în termenii autorului) Înșir’te mărgărite, care se joacă și astăzi, în felurite adaptări și readaptări, pe scenele teatrelor din România. Totuși, cu această notabilă excepție, pe cât de apreciată a fost opera sa în timpul vieții, pe atât de uitată pare a fi ea astăzi.

În anul în care se împlinesc 130 de ani de la nașterea scriitorului, Asociația Liga Albanezilor din România își propune readucerea în atenție a personalității și operei lui Victor Eftimiu. Un prim pas a fost făcut chiar de anul trecut, când în cadrul Zilelor Culturii Albaneze de la Craiova (26-30 octombrie 2018), trupa teatrului „Petro Marko” din Vlora a oferit o reprezentație a piesei Omul care a văzut moartea, de Victor Eftimiu. Anul acesta, ALAR va organiza o conferință dedicată scriitorului și va publica mai multe materiale din și despre opera acestuia.