Ziua Culturii Naționale – 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Share

 

Ziua de 15 ianuarie este un reper în istoria românilor, fiind data la care s-a născut cel mai mare poet al neamului și unul dintre marii autori europeni ai epocii moderne, Mihai Eminescu. Viața și opera lui se încadrează în istoria românilor la fel ca faptele de arme ale marilor voievozi sau ca lucrarea de reîntregire a neamului desăvârșită de generația 1918. Personalitatea lui Mihai Eminescu domină spiritul poporului român, acesta fiind și motivul pentru care, în anul 2010, Parlamentul România a fixat Ziua Culturii Naționale tocmai la 15 ianuarie.

România îi omagiază astăzi, la doar câteva zile de la preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, pe toți aceia care – cu nume sau fără nume – au contribuit la construirea edificiului cultural al neamului și la afirmarea caracterului european al culturii române, printre aceștia numărându-se și personalități de origine albaneză, precum scriitorii Dora d’Istria, Victor Eftimiu sau Cezar Ivănescu.

În cadrul Asociației Liga Albanezilor din România, Dr. Luan Topciu pregătește un volum bilingv român-albanez de poezii ale lui Mihai Eminescu, volum care va vedea lumina tiparului în partea a doua a anului 2019. Așadar, la acest ceas de sărbătoare a culturii române, vă prezentăm câteva opere eminesciene și versiunea lor albaneză, în traducerea profesorului Topciu.