Oaspeți străini despre Gjirokastra

Share

Gjirokastra, oraşul din sudul Albaniei înscris în patrimonial UNESCO, a cunoscut în ultimii ani o creştere spectaculoasă a numărului de turişti care o vizitează. Este locul în care s-au născut trei mari personalităţi ale ţării: scriitorul Ismail Kadare, lingvistul Eqrem Çabej şi dictatorul comunist Enver Hodja şi mai mult ca sigur că şi acest aspect contribuie la celebritatea oraşului. Dacă privim lucrurile din punct de vedere statistic, creşterea este senzaţională. Comparativ cu anul trecut, numărul de turişti care au vizitat localitatea în 2018 a crescut cu 20%! Greu de crezut, nu-i aşa? Credibil, însă, dacă am avea în vedere faptul că numărul de paturi din hotelurile de familie şi pensiuni a crescut la rândul lui cu 670 într-un singur an. Şi asta fără a le mai pune la socoteală pe cele nedeclarate, circa 300, pentru care nu s-au plătit taxele legale.

Presa albaneză a consemnat şi câteva opinii ale oaspeţilor străini despre turismul din această zonă a Albaniei. Anja şi prietenul ei din Polonia povestesc că s-au oprit o zi la Gjirokastra şi că s-au bucurat de servicii foarte bune. “Venim pentru prima oară în Albania şi am planificat o călătorie de câteva săptămâni. Gjirokastra este prima surpriză a acestui voiaj. Este un oraş frumos, serviciile la restaurant şi hotel sunt bune. Aş spune că şi preţurile sunt acceptabile pentru turiştii din ţara mea”, a comentat Anja Sielova.

Dragan este din Serbia şi a ajuns la Gjirokastra cu un grup de prieteni motociclişti. El spune că nu a planificat această călătorie, dar au găsit o ţară primitoare şi fantastică pentru vacanţe. “Albania este o ţară frumoasă şi primitoare. Aici am avut multe oportunităţi de a vizita monumente şi muzee. Pe drum ne-am oprit la un restaurant mic şi mâncarea ne-a plăcut”, a spus Dragan.

Primarul oraşului Gjirokastra, Zamira Rami, a declarat că principala problemă reclamată de numeroşi vizitatori de-a lungul verii a fost traficul în centrul istoric şi că foarte curând acesta va fi transformat în arteră pietonală. El a mai spus că se lucrează la un ghid integrat multiservicii, care vizează să-i determine pe turişti să petreacă o perioadă mai lungă în oraş.

La rândul ei, Gentiana Lili, responsabila sectorului de moştenire culturală şi turism la primăria oraşului, a spus că mai mult de 42 de mii de vizitatori au petrecut cel puţin o noapte la Gjirokastra în acest an, ceea ce înseamnă o creştere a numărului de cazări şi a veniturilor din turism. Aşadar, Gjirokastra nu mai este doar o destinaţie de tranzit. La capitolul lipsuri, ea a declarat că turiştii se plâng încă de ineficienţa transportului public, ca şi de absenţa personalului calificat în serviciile turistice.

Ar mai fi de remarcat şi faptul că 70% dintre vizitatorii Gjirokastrei din ultimele şase luni sunt străini.

Luiza Qerreti

Series Navigation<< Medalion din perioada lui Ali Pașa„Acum citesc”. Drumul către un spirit luminos: Mișcarea Națională pentru Lectură în Albania >>