„Discursul norilor”: expoziție de artă fotografică la Tirana

Share

 

Galeria Kalo din Tirana, despre proiectele căreia am mai scris în articolele noastre, a deschis la sediul său o expoziţie foto semnată de artista din Singapore, Blanc-Goh Juat Pheng, cunoscută şi sub numele de Jannie.

Lucrările sale prezintă diferite ipostaze ale Parcului Mare şi ale Lacului Artificial din capitala albaneză şi se concentrează pe inflexiunile norilor şi spectacolul luminilor pe care aceştia îl generează deasupra apei. Imaginile sunt surprinse pe tot parcursul zilei, făcând ca subiectul să fie diferit din punct de vedere cromatic şi al scenografiilor create. “Când puterea luminii vorbeşte prin intermediul norilor, percepţia noastră asupra mediului se schimbă. Fiecare moment captat este unic. Această expoziţie prezintă imagini din lucrarea magnifică a creatorului universului, în care natura este metamorfozată ca efect al contrastului culorilor”, a spus Blanc-Goh Juat Pheng, la vernisajul din 5 decembrie 2018.

Expoziţia prezintă o colecţie de 24 de fotografii, realizate din diverse locuri ale parcului din jurul lacului şi în diferite momente ale zilei, înfăţişând luciul apei ca pe un chip ce-şi shimbă tenul în funcţie de machiaj. Jannie a încercat să comunice un detaliu al peisajului pe care ochii uneori nu îl văd, şi anume cum norii pot răspândi lumina peste lacul ce devine o oglindă pentru soare.

După ce a lucrat o vreme în domeniul bancar, Blanc-Goh Juat Pheng a călătorit împreună cu familia şi a trăit câţiva ani în ţări precum Singapore, Australia, Franţa, China, Vietnam, Albania. În timpul călătoriilor a experimentat şi studiat numeroase culturi pe care le-a întruchipat ulterior în lucrări de fotografie, în lucrări literare şi de pictură. Astfel, artista a încercat să surprindă glasul oceanelor, norilor, apelor, copacilor, lacurilor, ploilor, furtunilor şi să ne facă să simţim cum natura ne vorbeşte prin limbajul său unic. Iar camera foto, pe care o consideră o prietenă apropiată, a fost mijlocitorul acestui dialog dintre cel care priveşte şi cel care este privit.

Maria Oprea

Series Navigation<< Gjergj Kastrioti Skanderbeg, omagiat la VaticanHai-hui prin Balcani (2): De la Korcea la Durrës, pe valea Shkumbinului >>