„Acum citesc”. Drumul către un spirit luminos: Mișcarea Națională pentru Lectură în Albania

Share

 

Un nou program iniţiat de Ministerul Culturii este dedicat cititului ca mişcare naţională pentru dezvoltarea unei Albanii emancipate. Este un proiect susţinut la nivelul întregii ţări, care îndeamnă toate categoriile sociale, în special pe părinţi, copii şi adolescenţi, să citească zilnic câteva pagini.

Recent, în zece şcoli din Tirana, s-a desfăşurat acţiunea “Acum citesc”, care s-a materializat în lectura timp de 15 minute a câtorva file dintr-o carte. Programul, derulat şi în Kukës, Tepelena şi Gjirokastra, a fost însoţit de prezentarea unei mici piese de teatru pentru copii, intitulată „Secretul lui Gishto“, menită să-i inspire pe cei mici în alegerea cărţilor care vor deveni cu timpul prietenii lor pentru toată viaţa. “Să le citim copiilor o carte în fiecare seară, iar acest lucru să-l facem din momentul în care sunt încă în uter. De puţin timp, am pornit mişcarea naţională pentru lectură şi dorim să-i facem pe tineri să înţeleagă cât de importantă este pentru ei cartea. O spun ca părinte, profesor, ca ministru, pentru că îmi place să cred că această iniţiativă este una dintre principalele modalităţi de a avea o Albanie emancipată”, a spus Mirela Kumbaro, ministrul Culturii, în discursul său, la inaugurarea proiectului.

Mişcarea Naţională pentru Lectură este destinată în special copiilor cu vârste cuprinse între zero şi 14 ani, iar până acum s-au derulat două campanii de sensibilizare şi împrietenire a celor mici cu cărţile. Ca urmare, Ministerul Culturii se implică în îmbogăţirea fondului de tipărituri în 12 biblioteci publice şi 12 biblioteci şcolare din fiecare regiune a ţării. Această acţiune reprezintă, în acelaşi timp, şi o invitaţie adresată părinţilor, profesorilor, societăţii civile şi mass-mediei de a se uni în sprijinirea şi promovarea lecturii în rândul copiilor. “Vă rugăm să fiţi oneşti, să găsiţi spaţiu în vitrine sau pe portaluri, să adăugaţi zilnic cărţi pe care le consideraţi utile, să fie acestea încurajări spre citit şi spre formarea unei culturi consistente”. Ministrul Lindita Nikolla a declarat, la rândul său, că Ministerul Educaţiei şi Sportului va îmbogăţi bibliotecile şcolilor din comunitate la nivel naţional şi că programul “Acum citesc” a fost extins şi în Kosovo.

Lectura a fost dintotdeauna o componentă fundamentală a educaţiei, autocunoaşterii şi a progresului, de aceea, relaţia cu cartea tipărită sau virtuală trebuie susţinută permanent, în contextul în care cititul se află în suferinţă din cauza interesului din ce în ce mai scăzut, îndeosebi în rândul tinerilor. În România, situaţia este alarmantă pentru că ne aflăm la coada clasamentului în Uniunea Europea­nă în ceea ce priveşte numărul de cărţi citite pe cap de locuitor. Peste jumătate din cetăţeni (53.3%) au dificultăţi de înţelegere a ceea ce citesc, lucru care ne situează tot pe ultimul loc în Europa, conform Comisiei Europene, şi 79% dintre români, conform Barometrului de Consum Cultural, nu merg la bibliotecă. Aproape jumătate dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de bacala­ureat şi au dificultăţi la evaluările naţionale. Ar fi benefic ca România să urmeze exemplul Albaniei şi să iniţieze un program educaţional naţional pe termen lung pentru ca sistemul de învăţământ să devină unul competitiv. În prezent, lectura se află în criză, o treime dintre elevi nu deschid o carte într-un an, se precizează într-un studiu al Institutului Naţio­nal de Ştiinţe ale Educaţiei, cartea fiind surclasată de gadgeturi, telefoane şi reţele de socializare. Câţi dintre tinerii români se pot lăuda că au citit cel puţin 50 de cărţi într-un an, aşa cum arată statisticile în Franţa şi Danemarca?

Cuvântul. Cartea. Acest fenomen laborios care a stat la temelia întregii lumi a fost şi este creatorul culturii şi civilizaţiei umane, a informării şi comunicării, sursa dezvoltării ştiinţelor şi artelor pe pământ. A imaginaţiei.

„La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul.

Acesta era întru început la Dumnezeu.

Toate prin El s-au făcut; şi fără El nimic nu s-a făcut din ce s-a făcut.

Întru El era viaţă şi viaţa era lumina oamenilor.

Şi lumina luminează în întuneric şi întunericul nu a cuprins-o”.

(Evanghelia după Ioan)

Maria Oprea

 

Series Navigation<< Oaspeți străini despre Gjirokastra150 de ani de la apariția primului ziar albanez >>