Albania și România la ceas aniversar

Joi, 29 noiembrie, Asociația Liga Albanezilor din România a organizat, la Craiova, un eveniment dedicat deopotrivă Zilei Naționale a Albanezilor și Zilei Naționale a României, cu participarea membrilor comunității albaneze din Craiova, a oficialităților locale și a prietenilor și colaboratorilor organizației.

Deputatul Bogdan-Alin Stoica a făcut un scurt bilanț al ALAR la final de an

Deputatul minorității naționale albaneze în Parlamentul României a mulțumit, în cuvântul său de deschidere, tuturor membrilor și colaboratorilor asociației care au fost implicați în acțiunile derulate pe parcursul anului 2018. De asemenea, deputatul Stoica a adresat mulțumiri reprezentanților autorităților locale craiovene pentru contribuția avută în organizarea și desfășurarea celui mai important eveniment al anului, respectiv Zilele Culturii Albaneze. „Prietenii noștri din Albania”, a precizat Bogdan-Alin Stoica, „au rămas foarte plăcut impresionați de orașul Craiova și chiar și acum, la peste o lună de la Zilele Culturii, continuă să publice pe rețelele de socializare imagini din Cetatea Băniei”.

Deputatul ALAR a amintit și de alte evenimente organizate de asociație în acest an, de eforturile de construire și consolidare a legăturilor dintre români și albanezi, dar a reliefat și contribuția minorității naționale albaneze la făurirea statului român, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Primarul Craiovei, domnul Mihail Genoiu: Legăturile dintre Municipiul Craiova și poporul albanez au devenit și mai puternice prin amplasarea statuii lui Skanderbeg

Prezent la evenimentul de joi seara, primarul Municipiului Craiova, domnul Mihail Genoiu, a salutat comunitatea albaneză din întreaga țară și a felicitat ALAR pentru acțiunile de promovarea a identității albanezilor din România și de întărire a legăturilro dintre români și albanez. „În acest an special” – a afirmat edilul craiovean – „în care toți românii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, iar minoritatea albaneză a comemorat 550 de ani de la moartea eroului lor național, George Kastrioti, cunoscut sub numele de Skanderbeg, legăturile dintre Municipiul Craiova și poporul albanez au devenit și mai puternice prin amplasarea statuii acestuia, cea mai proeminentă figură a istoriei Albaniei”. Primarul Craiovei a urat La Mulți Ani tuturor albanezilor și românilor, având în vedere apropierea Zilei Naționale a României.

Președintele Comisiei pentru cultură și media din Senat, domnul Radu-Cosmin Preda, a fost prezent la eveniment

Bun prieten al albanezilor din România, senatorul Radu-Cosmin Preda, președintele Comisiei pentru cultură și media din camera superioară a Legislativului român, și-a exprimat bucuria că poate fi alături de comunitatea albaneză la ceas aniversar. De asemenea, domnul Preda a reamintit atmosfera de sărbătoare care a cuprins orașul Craiova cu ocazia Zilelor Culturii Albaneze și a amplasării bustului lui Skanderbeg în parcul din cartierul Rovine.

Senatorul român a transmis cele mai calde urări albanezilor și românilor și a felicitat Asociația Liga Albanezilor din România pentru întreaga activitate desfășurată.

Administratorul public al Craiovei, domnul Sorin Manda, a reliefat caracterul multietnic al orașului

Prezent la evenimentele din luna octombrie, la fel ca antevorbitorii săi, administratorul public al Municipiului Craiova a scos în evidență, în alocuțiunea sa din seara zilei de 29 noiembrie, caracterul multietnic al orașului și coexistența armonioasă și fructuoasă a majorității și minorităților etnice. Domnul Sorin Manda a adresat felicitări albanezilor cu ocazia Zilei Independenței și a Drapelului albanez, precum și românilor, pregătiți de celebrarea Centenarului.

Programul evenimentului a inclus și un spectacol de dansuri tradiționale albaneze, dar și românești, susținut de Ansamblul „Serenada” al Asociației Liga Albanezilor din România. La fel ca în cazul recepției organizate de ALAR la București, și oaspeții de la Craiova au primit în dar câte un exemplar al noului „Ghid de conversație român-albanez”, elaborat de Dr. Luan Topciu, un CD audio cu Muzică lirică albaneză, precum și un pliant de prezentare a ALAR.