Recepție de Ziua Națională a Albanezilor

Share

Asociația Liga Albanezilor din România a oferit, în data de 26 noiembrie, o recepție cu ocazia Zilei Naționale a Albanezilor (28 noiembrie), la Hotelul Marshal Garden din București. Alături de membrii organizației și ai comunității albaneze din România, la eveniment au luat parte și numeroși invitați speciali, membri ai Parlamentului României, reprezentanți ai Guvernului și ai instituțiilor publice centrale. De asemenea, acțiunea s-a bucurat de participarea unei echipe a Televiziunii Române.

Deputatul Bogdan-Alin Stoica: Atașamentul albanezilor față de România este cât se poate de sincer

În discursul rostit în deschiderea recepției, deputatul minorității naționale albaneze din România, Bogdan-Alin Stoica, a evocat istoria relațiilor dintre români și albanezi, pentru a arăta legătura strânsă formată între cele două popoare, de-a lungul vremurilor. „La evenimentele organizate de Asociația Liga Albanezilor din România”, a precizat deputatul Stoica, „aducem mereu aminte, cu bucurie, de eforturile coloniilor albaneze de aici pentru pregătirea independenței, de întâlnirea liderilor albanezi din România cu Ismail Qemali, de zelul patriotic al unor figuri precum Asdreni sau Ibrahim Themo. Nu trebuie să uităm, în același timp, de susținerea pe care mișcarea națională albaneză a primit-o de la regele Carol I și de la guvernul român și nici de bucuria cu care opinia publică de la București a primit vestea proclamării independenței Albaniei”. Bogdan-Alin Stoica a concluzionat că există numeroase argumente în sprijinul caracterului sincer al atașamentului albanezilor față de statul român și că destinele popoarelor noastre sunt și rămân strâns legate în continuare.

Bineînțeles, dată fiind apropierea zilei de 1 Decembrie, când România va sărbători Centenarul Marii Uniri, deputatul ALAR a transmis cele mai calde urări tuturor românilor de pretutindeni și a reamintit faptul că „albanezii își doresc un stat român puternic, fidel valorilor europene, dar demn pe scena internațională, care să acționeze ca un factor de echilibru în Balcani”.

Secretarul de stat Oana-Elena Pintilei a transmis salutul Secretariatului General al Guvernului

Prim-ministrul Guvernului României, doamna Viorica Dăncilă, a fost reprezentată la recepția oferită de ALAR de către doamna Oana-Elena Pintilei, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În cuvântul său de salut, doamna Pintilei a accentuat faptul că făurirea statului național unitar român nu ar fi fost posibilă fără contribuția minorităților naționale, iar toleranța și coexistența armonioasă între etnii reprezintă valori fundamentale ale României moderne. Secretarul de stat a adresat felicitări organizatorilor și a transmis „La Mulți Ani!” albanezilor și românilor.

Deputatul Varujan Pambuccian: Poporul albanez este un popor pe cât de vechi, pe atât de puternic în spațiul european

Liderul grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților, domnul Varujan Pambuccian (Uniunea Armenilor din România) și-a început discursul evocând vechimea și tenacitatea poporului albanez în fața greutăților istorice. De asemenea, deputatul minorității naționale armene a precizat că albanezii din România nu sunt doar o minoritate care și-a păstrat identitatea, ci și una care lucrează pentru dezvoltarea acesteia, dovadă fiind acțiunile organizate de către ALAR.

Mesaje de felicitare de la prietenii din Republica Albania

Directorul executiv al organizației, Dr. Radu-Cosmin Săvulescu, a dat citire mesajului trimis de către deputatul Fate Velaj, membru al Parlamentului Albaniei, care a transmis comunității albaneze din România calde felicitări cu ocazia Zilei Naționale. În același timp, deputatul Velaj a evocat evenimentele desfășurate în luna octombrie a acestui an, la Craiova: „Permiteți-mi să vă transmit, totodată, urările din partea tuturor colegilor mei deputați care au avut onoarea, împreună cu dumneavoastră, să participe la un moment înălțător – dezvelirea bustului eroului nostru național, Skanderbeg, în binecuvântatul oraș al României, Craiova”. De asemenea, parlamentarul albanez, care reprezintă circumscripția Vlora în forul legislativ suprem al Albaniei, a transmis salutul și felicitările autorităților locale din Vlora și ale comunității oamenilor de cultură din orașul albanez.

Serenadele albaneze au încântat audiența

În cadrul recepției a avut loc și un moment artistic emoționant. Florentina Barbu (voce) și Daniel Berteșteanu (chitară), membri ai Grupului vocal-instrumental „Serenada” al ALAR, au încântat audiența cu câteva piese muzicale albaneze consacrate. Ca de fiecare dată, interpretarea celor doi artiști a impresionat.

La plecare, fiecare invitat a primit câte un mic dar din partea organizației, constând într-un CD audio „Muzică lirică albaneză”, un exemplar din „Ghidul de conversație român-albanez”, recent lansat la Editura Asdreni, și un pliant de prezentare a ALAR și acțiunilor din anul 2018.