22 Noiembrie – Ziua Alfabetului (Dita e Alfabetit)

În fiecare an, pe 22 noiembrie, albanezii de pretutindeni sărbătoresc Dita e Alfabetit, „Ziua Alfabetului”, un prilej de aducere aminte a Congresului de la Monastir (14-22 noiembrie 1908), în cadrul căruia s-a realizat standardizarea alfabetului limbii albaneze. Până la Congres, albanezii foloseau mai mult de șase alfabete distincte, precum și o serie de variante ale acestora, astfel încât găsirea unei formule de unificare era esențială pentru cauza națională albaneză. La Manastir (Bitola de astăzi, în sud-vestul Republicii Macedonia) s-au reunit mari pesonalități ale vremii, precum Midhat Frashëri, Gjerj Fishta, Luigj Gurakuqi, Ndre Mjeda, Sotir Peçi, Shahin Kolonja sau Gjerj D. Qiriazi. Congresul de la Manastir a fost prezidat de Gjergj Fishta și a ridicat așa-numitul alfabet Bashkimi – numit astfel după societatea literară Bashkimi – la rang de alfabet pan-albanez. Deși alfabetul Istanbul a fost menținut în uz, ca soluție de compromis, în cele din urmă alfabetul modern albanez s-a construit pe versiunea Bashkimi.

Congresul de la Manastir reprezintă, fără îndoială, un moment de referință în istoria poporului albanez și a luptei sale pentru emancipare. În ciuda unui regim de ocupație care a căutat să elimine identitatea etnică și lingvistică a albanezilor, spiritul poporului a rămas permanent viu, iar fruntașii săi nu au abandonat niciodată lupta pentru eliberare. Faptul că marele Gjergj Fishta, fiind călugăr franciscan, a reușit să impresioneze până la lacrimi prin discursul său de la Manastir inclusiv pe clericii și învățații musulmani prezenți la Congres, ne dovedește unitatea de nezdruncinat a poporului albanez și hotărârea sa fermă de a-și hotărî singur soarta, în toate privințele.

Deputatul ALAR, Bogdan-Alin Stoica

În revista numărul 20 al revistei Drita (noiembrie 2018) puteți găsi un material mai amplu dedicat Zilei Alfabetului și Congresului de la Manastir (click aici).