Ministrul Apărării din Albania, la Bucureşti

Share

În ziua de 1 noiembrie, ministrul Apărării din Albania, Olta Xhaçka, a făcut o vizită oficială la Bucureşti. Cu acest prilej, ea a avut întâlniri cu prim ministrul României, Viorica Dăncilă, şi cu ministrul Apărării, Mihai Fifor. În cadrul acestor întâlniri, Xhaçka le-a prezentat oficialilor români stadiul reformelor care au loc în Albania, ţară ce şi-a consolidat rolul constructiv în regiune. Conform comunicatului comun, ministrul albanez şi cel român au exprimat voinţa comună pentru intensificarea relaţiilor reciproce în vederea realizării unor proiecte importante în domeniul Apărării, cum ar fi cel în privinţa pregătirii medicale, antrenarea efectivelor forţelor speciale, colaborarea dintre unităţile maritime ş.a. “Sunt onorată de primirea care mi s-a făcut la Bucureşti, unde am avut întâlniri cu premierul, cu omologul meu, senatorul Mihai Fifor, şi cu membrii parlamentului, a ţinut să remarce Olta Xhaçka. Am decis să întărim vechile noastre legături de prietenie. Sunt sigură că tot de la Bucureşti, unde, cu zece ani în urmă, am primit invitaţia de a deveni membri NATO, vom primi o veste bună, după ce România va lua preşedinţia rotativă a Comisiei Europene”, a mai spus ea.

Olta Xhaçka (născută la 25 decembrie 1979) este membră a Partidului Socialist Albanez şi ministrul actual al Apărării. Ea a absolvit cursuri de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale la Clark University (SUA). A fost aleasă parlamentar la Tirana în iunie 2017, iar în septembrie acelaşi an a fost numită ministru al Apărării în guvernul Rama 2. În aprilie 2018 s-a întâlnit cu secretarul Apărării al SUA, Jim Mattis, la Pentagon, oficialul American afirmând că “relaţiile dintre Statele Unite şi Albania în domeniul apărării sunt deosebit de puternice”.

Marius Dobrescu

Series Navigation<< Zilele Culturii Albaneze la CraiovaIndependenţa Albaniei şi împrejurările în care a fost obţinută >>