Președintele Academiei Române a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Craiova

Share

Președintele Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop, a primit marți, 13 noiembrie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova. Într-o atmosferă de sărbătoare, universitarii craioveni au umplut Aula „Regele Mihai I al României” pentru a asista la ceremonie, dar și pentru a asculta comunicarea pregătită de profesorul clujean cu ocazia acestui eveniment. Decanul Facultății de Științe Sociale, profesorul Sorin-Liviu Damean, a prezentat un amplu Laudatio, evidențiind parcursul profesional și contribuțiile științifice ale Președintelui Academiei Române. Nu au lipsit, dincolo de aspectele științifice ale carierei academice și de cercetare, referirile la pozițiile publice exprimate de Ioan-Aurel Pop pe probleme de interes pentru societatea românească.

În răspunsul său la Laudatio, Președintele Academiei Române a prezentat comunicarea cu titlu „Oltenia și vocația unității naționale”, construită pe intenția de „a face dreptate” Olteniei pentru faptul că, de multe ori, discursul public referitor la formarea statului național român modern ignoră rolul acestei provincii istorice. Profesorul Pop a parcurs, timp de câteva zeci de minute, drumul Olteniei de la romanizare la contemporaneitate, subliniind, printre altele, modul cu totul deosebit în care graiul oltenesc a conservat elemente-cheie ale limbii latine populare.

În final, Președintele Academiei Române i-a îndemnat pe toți cei prezenți – și, de fapt, pe toți românii – să-și reîndrepte atenția spre valorile autentice ale țării, să ia pulsul istoriei neamului și să-și revigoreze, astfel, energia identitară. „Toate acestea, făcute cu spirit de ceremonie, ne vor revigora energiile, ne vor face să trăim aievea Marea Unire şi să cinstim ţara asta – în loc s-o nimicnicim -, fiindcă ea nu este a noastră, ci a urmaşilor noştri, în veacul vecilor”, a conchis academicianul.