Inițiativa legislativă privind drepturile pacientului a fost adoptată de Senat

Share

În luna aprilie a anului 2018, deputatul ALAR Bogdan-Alin Stoica a semnat, împreună cu un mare număr de parlamentari aparținând tuturor grupurilor parlamentare din Senat și din Camera Deputaților, o inițiativă legislativă care vizează completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului. În concret, proiectul de lege urmărește asigurarea unui acces nediscriminatoriu la serviciile de sănătate pentru copiii sub 18 ani și pentru persoanele aflate în situații de vulnerabilitate, conform legislației privind sănătatea și drepturile pacientului.

Mai precis, prin inițiativa legislativă asumată și de deputatul ALAR, copiii cu vârsta de până la 18 ani vor fi scutiți de coplata pentru serviciile medicale, același regim urmând a fi aplicat și persoanelor cu handicap, bolnavilor cu afecțiuni care sunt incluse în programele naționale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătății, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele care sunt victimele traficului de persoane, chiar dacă nu sunt înscrise în registrele de stare civilă și nu dețin un cod numeric personal.

În ședința sa din data de 29 octombrie a.c., Senatul României a adoptat propunerea legislativă cu cvasi-unanimitate (98 de voturi pentru, un singur vot împotrivă). În zilele următoare, proiectul de lege va ajunge la Camera Deputaților, for decizional în această speță. Deputatul Bogdan-Alin Stoica a declarat că va susține, în continuare, inițiativa legislativă, urmând să o promoveze și în cadrul Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale.