Sesiunea a doua a Parlamentului Internațional pentru Toleranță și Pace va avea loc la Tirana

Share

Parlamentul Internațional pentru Toleranță și Pace (IPTP) programează cea de-a doua sesiune de lucru, în perioada 15-16 noiembrie a.c., la Tirana, capitala Republicii Albania. Deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității albaneze în Parlamentul României, care se numără printre fondatorii IPTP, a primit invitația oficială și agenda evenimentului din partea președintelui acestui for, domnul Taulant Balla, în același timp lider al majorității în Parlamentul Albaniei.

Lucrările celei de-a doua sesiuni a IPTP vor avea loc chiar în clădirea Parlamentului de la Tirana. Ziua de 15 noiembrie va fi rezervată lucrului în comisii, urmând ca a doua zi, 16 noiembrie, să aibă loc ședința plenară. Așteptările privind acest eveniment sunt mari, mai ales că el va reprezenta prima ocazie pentru comisiile permanente ale IPTP să-și prezinte activitatea desfășurată. Deputatul Bogdan-Alin Stoica a declarat pentru www.alar.ro: „Prima sesiune a Parlamentului, desfășurată în luna iulie în Malta, a avut un caracter eminamente procedural. Au fost constituite comisiile, au fost desemnate persoane responsabile pentru fiecare palier de activitate și s-au creat contactele necesare pentru buna desfășurare a activității. De atunci însă accentul a fost mutat pe lucrul în comisii. Chiar dacă parlamentarii implicați lucrează în cele mai diverse zone ale globului, tehnologia ne-a permis să ținem legătura și să dialogăm pe temele de interes ale fiecărei comisii. Comisia pentru tineret și femei, al cărei raportor am fost desemnat, pregătește un document programatic, pe care îl vom prezenta ședinței plenare de la Tirana”.

Pentru deputatul ALAR, această sesiune a IPTP este cu atât mai specială cu cât se desfășoară în Albania. Prezent și săptămâna trecută la Tirana, pentru a pregăti Zilele Culturii Albaneze (Craiova, 26-30 octombrie 2018), Bogdan-Alin Stoica este bucuros că se va reîntâlni în scurt timp cu colegii și prietenii din Parlamentul Albaniei: „Sper ca la mijlocul lunii noiembrie, atunci când voi merge la Tirana, să am prilejul să prezint prietenilor albanezi succesul Zilelor Culturii Albaneze, care se vor desfășura între timp, la Craiova. De altfel, Parlamentul Albaniei va cunoaște deja foarte bine rezultatele acțiunii noastre, pentru că un număr important de parlamentari vor participa la evenimentele de la Craiova”.

Parlamentul Internațional pentru Toleranță și Pace este o inițiativă a Consiliului Global pentru Toleranță și Pace, un organism internațional independent, condus de politicianul și diplomatul emirian Ahmed bin Mohammed al-Jarwan. IPTP reunește parlamentari din peste 60 de state de pe întreg globul și își propune promovarea culturii toleranței, a diversității și multiculturalității în societatea contemporană.