Uimitorul Turn Babel
- Simpozion româno-albanez: In memoriam Gjergj Kastrioti Skanderbeg
- Uimitorul Turn Babel
- Identitate și etnicitate albaneză în conferința universitară din București
- Președintele Instituției Supreme de Audit a Republicii Albania în vizită la București
- Revoluția din 1924 și eșecul guvernului Noli
- „Orașul pierdut”: a fost descoperită o mare cetate antică în ținutul Shkodrei
- Premii pentru două lucrări științifice despre epoca Skanderbeg
- Mișcarea Slow-food în Albania
- Statul cu cea mai scurtă viață din istoria albanezilor
- Un dicționar neobișnuit
- Atentat contra lui Zogu
- „Față în față cu trecutul”: Myrtis, prietena copiilor și a ONU
- Referendum pentru monarhie
- Fatos Kongoli – „Visul lui Damocles”
- Liviu Lungu, printre legende și povești despre Ovidiu, în munții Albaniei
- S-a mai stins o stea a poeziei albaneze
- Pastila pentru suflet: Sfântul Cuvios Visarion Sarai
- O lucrare despre Dora d’Istria apărută la Veneția
- FILIT – Un festival din ce în ce mai prestigios
- Prof. univ. dr. Nicolae Saramandu: „Limba română a luat naștere peste tot acolo unde a existat stăpânire romană”
- Martirii catolici în Albania comunistă
26 septembrie – Ziua Europeană a Limbilor
Începând cu 2001, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an, în data de 26 septembrie, în urma inițiativei propuse de Consiliul Europei. Este foarte importantă această sărbătoare a limbii naționale, pentru că ea se află în certificatul de naștere al fiecărui om ce are misiunea s-o transmită genetic generațiilor viitoare.
Cele șapte miliarde de locuitori ai Terrei vorbesc între 6000 și 7000 de limbi diferite, iar cele peste 800 de milioane de europeni folosesc în jur de 225 de limbi indigene. Un adevărat Turn Babel al lumii, reconstituit nu din mitologia antică, ci din diversitatea lingvistică și culturală a planetei noastre. Plurilingvismul reprezintă un patrimoniu mondial deosebit, iar cunoașterea a cât mai multe idiomuri aduce avantaje economice și facilitează circulația lesnicioasă a valorilor materiale și imateriale.
Se presupune că la originea limbilor s-ar fi aflat una singură, indo-europeana, folosită acum aproximativ 5.000 de ani, din care s-au format marile familii lingvistice de pe glob. Astăzi, aproape jumătate din populația lumii vorbește una din limbile grupului indoeuropean. Din păcate, dispariția frecventă a unora dintre ele, vorbite de mai puțin de 100 de oameni, este o realitate. Anual, zece idiomuri mor undeva în lume, iar unele pier într-un interval de numai două săptămâni, se arată într-un raport UNESCO. Fenomenul este întâlnit în regiuni de foarte mare diversitate lingvistică, precum Africa unde mai mult de 200 de limbi cu mai puțin de 500 de vorbitori fiecare sunt pe cale de dispariție. Europa deține cifre la fel de îngrijorătoare: din cele 123 de limbi folosite mai restrâns, 9 sunt aproape moarte, 26, în grav pericol de moarte, iar 38, numai în pericol. După ce Iugoslavia și Cehoslovacia s-au destrămat, au apărut țări noi, cu idiomuri în curs de afirmare: bosniaca, sârba, croata, ceha, muntenegreana, slovena. Mai mult, din cauza afluenței imigranților și a refugiaților din toată lumea, Europa a devenit un continent din ce în ce mai multilingv. La Londra, mai mult de 300 de limbi materne sunt utilizate în familii. În majoritatea orașelor mari, în special în Europa occidentală, în mediul școlar se utilizează în calitate de limbă maternă între 100 și 200 de limbi, din care cele mai frecvente sunt: araba, berbera, turca, hindi, kurda, pundjabi și chineza. Este important să vorbim despre toate aceste aspecte ale existenței limbilor, despre înnoirea, supraviețuirea sau pericolul care le paște, pentru că ele sunt fenomene morfologice supuse dinamicii timpului și schimbărilor care au loc în urma noilor paradigme ale comunicării și mișcărilor de populație.
Și, ca un corolar, redăm în încheiere cele 36 de litere ale alfabetului albanez (alfabetul limbii române are 31, dintre care cinci cu semne diacritice, n.n.) pentru prietenii revistei Drita: a, b, c, ç, d, dh, e, ë, f, g, gj, h, i, j, k, l, ll, m, n, nj, o, p, q, r, rr, s, sh, t, th, u, v, x, xh, y, z, zh.
Maria Oprea