Identitate și etnicitate albaneză în conferința universitară din București

Share
Articol apărut în revista „Drita” Revista Drita nr. 19 - octombrie 2018

Departamentul de Filologie Rusă și Slavă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine și Universitatea București, în parteneriat cu Asociația Slaviștilor din România, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România și Uniunea Ucrainenilor din România, a organizat și în acest an conferința internațională „Slaviștii la centenarul Marii Uniri – Slavistica românească și dialogul culturilor”, care a avut loc în București, în zilele de 21 și 22 septembrie.

Evenimentul se constituie într-o manifestare de mare amploare, la care participă profesori universitari și cercetători științifici de renume atât din țară, cât și din străinătate – Albania, Bosnia, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Israel, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria. Conferința a conținut cele trei secțiuni clasice – literatură, lingvistică, mentalități.

În cadrul acestei conferințe a participat și profesorul albanez de la Universitatea Fan Noli din Korcea, Neli Naco, la secțiunea „Mentalități” cu prelegerea intitulată  Identitate și etnicitate albaneză. În comunicarea sa, prof. Naco a menționat faptul că, deși albanezii nu fac parte din familia popoarelor slave, și nici limba albaneză nu este o limbă slavă, sunt prezente numeroase legături și interferențe culturale, lingvistice și de mentalitate între albanezi și popoarele slave învecinate. Abordând subiectul pe plan comparativ, profesorul universitar din Korcea a adus argumente istorice, antropologice, filologice, lingvistice, bazând-se în special pe sursele străine despre Albania și albanezi. Comunicarea sa a trezit interesul participanților și a colegilor universitari din această conferință. Moderatorul secțiunii a fost Conf. Univ. Dr. Sorin Paliga, profesor al Facultății de Limbi și Literaturi Străine din București.

 

Luan Topciu

Series Navigation << Uimitorul Turn BabelPreședintele Instituției Supreme de Audit a Republicii Albania în vizită la București >>