Identitate și etnicitate albaneză în conferința universitară din București

Share

Departamentul de Filologie Rusă și Slavă al Facultății de Limbi și Literaturi Străine și Universitatea București, în parteneriat cu Asociația Slaviștilor din România, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România și Uniunea Ucrainenilor din România, a organizat și în acest an conferința internațională „Slaviștii la centenarul Marii Uniri – Slavistica românească și dialogul culturilor”, care a avut loc în București, în zilele de 21 și 22 septembrie.

Evenimentul se constituie într-o manifestare de mare amploare, la care participă profesori universitari și cercetători științifici de renume atât din țară, cât și din străinătate – Albania, Bosnia, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Israel, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria. Conferința a conținut cele trei secțiuni clasice – literatură, lingvistică, mentalități.

În cadrul acestei conferințe a participat și profesorul albanez de la Universitatea Fan Noli din Korcea, Neli Naco, la secțiunea „Mentalități” cu prelegerea intitulată  Identitate și etnicitate albaneză. În comunicarea sa, prof. Naco a menționat faptul că, deși albanezii nu fac parte din familia popoarelor slave, și nici limba albaneză nu este o limbă slavă, sunt prezente numeroase legături și interferențe culturale, lingvistice și de mentalitate între albanezi și popoarele slave învecinate. Abordând subiectul pe plan comparativ, profesorul universitar din Korcea a adus argumente istorice, antropologice, filologice, lingvistice, bazând-se în special pe sursele străine despre Albania și albanezi. Comunicarea sa a trezit interesul participanților și a colegilor universitari din această conferință. Moderatorul secțiunii a fost Conf. Univ. Dr. Sorin Paliga, profesor al Facultății de Limbi și Literaturi Străine din București.

 

Luan Topciu

Series Navigation << Uimitorul Turn BabelPreședintele Instituției Supreme de Audit a Republicii Albania în vizită la București >>