Simpozion internațional dedicat lui Skanderbeg, la București

Share

Asociația Liga Albanezilor din România va organiza, în data de 25 septembrie a.c., un simpozion dedicat omagierii lui Gjergj Kastrioti – Skanderbeg, eroul național al albanezilor, de la a cărui moarte se împlinesc anul acesta 550 de ani. De altfel, întreg anul 2018 a fost proclamat de către autoritățile albaneze „Anul Skanderbeg”, astfel că acțiunea ALAR se înscrie într-o paletă largă de manifestări dedicate marelui erou de către albanezii de pretutindeni.

Simpozionul se va desfășura la Biblioteca Metropolitană din București (str. Take Ionescu nr. 4), cu începere de la orele 16:00, și se va bucura de participarea a doi invitați speciali din Albania. Este vorba despre domnul Fahri Balliu, istoric, scriitor și jurnalist reputat, apropiat de comunitatea albaneză din România. În anul 2009, la editura „Vremea” a fost lansată traducerea în limba română a romanului lui Fahri Balliu, „Panteonul negru”, în care autorul descrie lumea întunecată a comunismului albanez. De asemenea, de-a lungul anilor, domnul Balliu a sprijinit apariția mai multor lucrări ale unor autori români în Albania. Alături de reputatul om de cultură albaneză se va afla tânărul jurnalist și analist Ilir Nikolla, care va prezenta o perspectivă contemporană asupra semnificațiilor operei politice și militare a lui Skanderbeg. Comunicări dedicate marelui erou albanez și epocii sale vor prezenta și Dr. Luan Topciu, consilier cultural în cadrul ALAR, și Dr. Liviu Lungu, de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

La evenimentul de la Biblioteca Metropolitană din București va participa domnul deputat Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, precum și membri ai conducerii executive a organizației.