Pianista Elida Dakoli condamnă prin concertele sale crimele comunismului albanez

Share

La începutul lunii august 2018, pianista americană de origine albaneză, Elida Dakoli, s-a aflat în Albania unde a susținut un concert de pian. Vizita sa nu s-a rezumat doar la spectacolul artistic în sine, ea a ținut să-și exprime cu această ocazie dorința de a sprijini eforturile de dezvăluire a crimelor dictaturii comuniste albaneze. Dakoli a spus că perioada totalitaristă face parte din suferința poporului albanez, iar durerea ei este profundă și necicatrizată, deoarece în timpul comunismului și-a pierdut bunicul, al cărui loc de înmormântare nu a fost încă identificat, iar mama și bunica ei au avut o soartă foarte grea.

De asemenea, în numeroase recitaluri susținute în orașe din America, pianista a condamnat aceste orori și a dezvăluit publicului cum a supraviețuit familia sa în comunism. Ea a spus că, în Albania, va fi nevoie de timp pentru ca oamenii, copleșiți de efectele dificultăților tranziției, sa înțeleagă aceste grozavii și să învețe să traiască liber, după legile democrației.

Recent, în sala Centrului Dupont din Washington, pianista a oferit un recital și a prezentat imagini ale celor care au suferit în gulagul sovietic, în timpul comunismului. Organizatorul acestui concert, directorul executiv al Fundației Commemoration Victim Memorial, Marion Smith, a declarat că Elida Dakoli nu este doar o pianistă talentată, ea „ne-a oferit un spectacol emoționant, am înțeles povestea ei și am aflat cum a devenit o mare artistă într-un regim totalitar din cauza căruia a suferit familia sa. A înțeles frumusețea muzicii, a supraviețuit, muzica și talentul ei au supraviețuit regimului totalitar al lui Enver Hodja”. Întrebată cum explică detașarea unora și lipsa lor de sensibilitate față de ceea ce oamenii au indurat în timpul comunismului, ea a răspuns: „Cred că ei se află încă în acea perioadă de tranziție care este foarte complicată și se luptă să facă față vieții zi de zi, viață despre care pot spune că nu este ușoară”.

Elida Dakoli locuiește în Texas, are o carieră prestigioasă, un titlu de doctor în arte muzicale la Universitatea de Stat din Louisiana și este imaginea celebrei companii americane de pian Mason & Hamlin. Prin atitudinea și prin sunetele delicate ale pianului ei, Elida Dakoli a captat atenția a zeci de mii de melomani, scrie Voice of America.

Născută în Albania, Elida Dakoli a început să cânte la pian la vârsta de șase ani, iar la 12 ani a susținut primul recital solo, urmat de concerte în țară, premii. A studiat la Universitatea de Muzică din Tirana cu profesoara Anita Tartari. La 22 de ani, a efectuat primul său turneu internațional în toată Europa. Dakoli a urmat cursuri de master la Departamentul de Concerte din cadrul Universității de Muzică și Arte din Viena, Austria, sub îndrumarea profesorilor Wolfgang Watzinger și Krassimira Jordan. În 2005, a absolvit Universitatea Baylor din Waco, Texas, cu un masterat în muzica de pian. De asemenea, a studiat cu Adam Wodnicki, Philipe Bianconi și Michael Gurt. Ca solistă, a avut concerte în California, Texas, Florida, New York, Lousiana, Macedonia, Albania, toate fiind foarte bine primite.

 

Maria Oprea

Series Navigation << Pastila pentru suflet. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou – Mitropolitul BanatuluiMinuni ale arhitecturii islamice: Geamia de Plumb din Shkodra >>