Minuni ale arhitecturii islamice: Geamia de Plumb din Shkodra

Share

Se află pe harta celor mai vizitate obiective culturale ale orașului Shkodra. Este vorba despre Geamia de Plumb. I se mai spune și Geamia lui Mehmet pașa Bushati și a fost construită, conform mărturiilor de epocă, în doar doi ani, 1773-1774, de către Mehmet pașa Bushati (Bătrânul), cel care a întemeiat dinastia de stăpânitori a Bushatliilor.

Acest clan feudal războinic a condus preț de 75 de ani pașalâcul Shkodrei, până la prăbușirea sa, în 1831. Geamia construită de Mehmet pașa este una dintre cele mai vechi din localitate și cea mai mare construcție de acest fel până în prima jumătate a secolului trecut. Construcția a fost acoperită cu plăci de plumb, ceea ce i-a dat și numele folosit până în zilele noastre.

Pentru frumusețea și originalitatea ei, această construcție religioasă a fost clasificată de cunoscuta gazetă americană “The Huffington Post”, în 2013, printre primele 50 de geamii din lume. Pe această listă, ea este situată pe locul 37, înaintea geamiei Vahsiz Khan din Lahore (Pakistan) și în urma geamiei Jami Ul Alfar din Sri Lanka. Și, ca să realizăm câtă importanță i se dă acestei construcții în ziarul american, mai trebuie să spunem că renumita Geamie Albastră din Istanbul ocupă pe aceeași listă locul 31. Iar zece locuri sub Geamia de Plumb este clasificată Marea Geamie din Paris!

Geamia este situată în partea exterioară a fostului bazar al orașului Shkodra, în apropierea cetății Rozafat, pe o pajiște în lunca râurilor Kir și Drin. Forma sa este inspirată de cea a geamiilor sultanilor din Istanbul. Este unică în Albania, cu o curte cu coloane imense care te întâmpină înainte de a intra în sala de rugăciune. Construirea ei în această structură are de-a face cu aceea că pașalâcul Shkodrei avea dreptul ca și în domeniul construcțiilor de cult să sfideze formele arhitecturale oficiale decretate de guvernanții otomani. Aceasta îi dă construcției în cauză nota de originalitate și frumusețe. Interiorul respectă tradiția obiectivelor musulmane de cult, iar materialul de construcție este o piatră colorată alb-albastru, foarte rezistentă în fața eroziunii. Geamia a stat închisă ani la rând din cauza distrugerilor repetate și revărsărilor râului Kir, iar din anul 1978, perioadă în care în Albania au fost distruse construcții frumoase și vechi legate de credințele religioase ale albanezilor, a fost acoperită cu ciment și conservată în acest fel. Prin construirea acestei geamii la Shkodra se poate observa apariția unui stil svelt, bine proporționat în arhitectura acestei zone a Albaniei, ceea ce s-a mai întâmplat și în alte părți ale Imperiului Otoman, ca de exemplu în Bulgaria, Anatolia centrală etc.

În interior se află inscripționat un text care ne dă informații asupra persoanei și perioadei în care a fost ridicată geamia: “Măria sa generoasă și binefăcătoare, Mehmet pașa a construit această măreață geamie în anul 1773. Administratorul acestei geamii, Hadji Mahmut Berberi, data renovării 1863”. Construcția a fost reparată înaintea anului 1865, perioadă în care la Shkodra a avut loc catastrofala inundație care a distrus o mare parte din orașul vechi. După această nenorocire, administrarea acestei geamii a fost luată de cunoscuta familie shkodrană a myftiilor Tabaku, la început de către Hafiz Isuf Tabaku, după care a continuat generație după generație până în zilele noastre. Ea a fost îngrijită de către urmașii acestei familii chiar și atunci când comuniștii au interzis religia în Albania.

Se spune că la construirea acestei geamii a luat parte însuși Mehmet pașa, care și-a explicat gestul prin dăruirea sa religioasă, voind să arate populației că munca este înălțătoare, mai ales atunci când este făcută în beneficiul public. În legătură cu acest moment, există și o anecdotă care spune că un sătean dorea să-i prezinte pașei o plângere. El a aflat că acesta se află printre muncitori, dar nu știa care dintre ei e, pentru că pașa era îmbrăcat la fel de modest ca și ei. Și s-a întâmplat ca săteanul să-l întrebe tocmai pe pașă. Care dintre voi e pașa Mehmet? Iar celălalt i-a spus să aștepte puțin. După terminarea muncii, pașa s-a îmbrăcat după rangul său și așa s-a prezentat înaintea săteanului, uimindu-l prin simplitatea sa.

 

Marius Dobrescu

Series Navigation<< Pianista Elida Dakoli condamnă prin concertele sale crimele comunismului albanezMigjeni, poetul tinereții pierdute >>