Lynx-ul albanez, un trofeu disputat

Share

Ecologiștii albanezi doresc ca regiunea montană nord-estică, singurul loc în care mai trăiește râsul balcanic, aflat pe cale de dispariție, să fie declarată zonă protejată. Asociația pentru Protecția și Conservarea Mediului Natural din Albania, PPNEA, declară că muntele Munella ar putea fi acest parc natural protejat, ceea ce ar duce la salvarea lynxului, pus în pericol de extinderea zonelor locuite și intervenția oamenilor, de vânătoarea ilegală, incendiile intenționate și exploatările miniere. Odată cu râsul, ar putea fi ocrotite mai multe specii amenințate la nivel local care se reproduc acolo, cum ar fi ursul brun, lupul, capra sălbatică și cerbul.

Experții estimează că mai sunt aproximativ 40 de exemplare de râși balcanici adulți în Munella, care este unul din primele două locuri de reproducere din regiune, după parcul național Mavrovo din Macedonia, unde planurile de dezvoltare a centralelor hidroelectrice au eșuat, iar băncile și-au retras fondurile de finanțare în urma presiunii exercitate de organele de supraveghere, alertate de distrugerea habitatului natural al râsului balcanic.

Munella, la rândul lui, găzduiește o mare fabrică de cupru, fiind cel mai mare angajator din zonă. În ciuda lobby-ului continuu din ultimii patru ani, ecologiștii nu au reușit să convingă autoritățile centrale și locale de importanța declarării Munellei zonă protejată. Lynxul balcanic a fost văzut prima dată în regiunea muntelui Munella în anul 2011, iar în 2015 s-au găsit doi pui, dintre care unul fusese împușcat de un țăran. Albania a interzis vânătoarea în ultimii ani și a impus un nou moratoriu de cinci ani pentru a pune capăt vânătorii necontrolate și ilegale, care a decimat populațiile de animale sălbatice din țară, în cele două decenii și jumătate de la prăbușirea comunismului. Cu toate acestea, prinderea animalelor și exploatarea forestieră au continuat la Munella, în ciuda interdicțiilor, spun ecologiștii, care au probat cu cartușe goale și copaci tăiați dezastrul. La sfârșitul anului 2017, activiștii pentru drepturile animalelor au depus o petiție adresată deputaților, semnată de peste 37.000 de persoane, pentru a fi sancționată legal cruzimea față de animale și a impune pedepse cu amenzi sau închisoare, însă inițiativa nu a fost examinată încă de Parlament. Multe animale, printre care ursul, capra sălbatică, cerbul și râsul sunt ucise pentru a deveni trofee în restaurante sau feluri de mâncare în farfurii, iar puii sunt ținuți captivi pentru a atrage clienții în localuri.

“Deși prezența unei mici populații de lynx balcanic face ca regiunea Munella să fie unică și importantă, râsul continuă să se confrunte cu pericolul dispariției, din cauza activităților umane ilegale”, spun ecologiștii.

 

Maria Oprea

Series Navigation << Anul Skanderbeg. Bătălia de la Albulena – 2 septembrie 145730 martie 1937 – Femeile albaneze fără feregea >>