Doi pionieri ai filmului balcanic: frații Manakia

Share

Țările balcanice au fost nu doar un „butoi cu pulbere” pentru Europa, ci și un rezervor de cultură și de tradiții originale, care întregesc zestrea civilizației de pe „bătrânul continent”. Pe linia inaugurată de frații Lumière, inventatorii aparatului de filmat, alți doi frați, balcanici de asta dată, au dat startul filmului și fotografiei în aceasta parte a Europei. Este vorba despre Ianaki (născut la Avdella, în 1878, și decedat la Salonic, în 1954) și Milton Manakia (născut la Avdella, în 1882, și decedat la Bitolia, în 1964), pionierii filmului și fotografiei balcanice. Cei doi frați au aparținut comunității de aromâni, numeroasă și puternică la sfârșitul secolului al XIX-lea, Avdella însăși fiind una dintre cele mai înfloritoare comune aromânești. Numele lor în aromână este Ianaki și Milto Manaki sau Manakia, dar în general ei sunt numiți „Frații Manakia”.
În 1905, cei doi au achiziționat din Londra un aparat de fotografiat Bioscope, pe care l-au folosit pentru a imortaliza pe peliculă scene din viața cotidiană sau evenimente politice importante din acea parte a Europei. Printre imaginile rămase de la ei se numără chipul bunicii din Avdella, în vârstă de 114 ani, torcând lâna, dar și vizite ale oficialilor guvernamentali la Manastir, inclusiv cea a sultanului Mehmed al V-lea (1911) ori cea a regelui Petru și a prințului Alexandru al Serbiei (1913). Nelipsiți din viața comunității din care făceau parte, ei au prins pe peliculă festivaluri ale populației locale ori evenimente private, nunți și petreceri, precum și activități ale grupurilor revoluționare antiotomane. Tot ei au deschis la Bitolia primul cinematograf, la început în aer liber (1921), apoi acoperit (1923). Arhiva lor de filme a fost depusă la Arhiva de stat a Republicii Populare Federative Iugoslavia în 1955 și transferată apoi la Cinemateca Republicii Socialiste Iugoslave a Macedoniei în 1976, unde se află și acum. Există și un festival de film dedicat celor doi, „Manaki Brothers International Film Camera”, care le comemorează activitatea și are loc anual la Bitolia. Dacă ar fi să le rezumam activitatea de fotografi, s-a calculat ca numărul fotografiilor realizate de ei se ridică la peste 17.300, în peste 120 de localități.

Filmele realizate de ei, în perioada 1905-1918 sunt:
1918 – Primirea regelui grec moștenitor la tron de către Generalul Paul Bojovic, în Bitolia
1911 – Funeraliile Mitropolitului Emilian al Gravenei
1911 – Salutarea sultanului Mehmed Reshad al V-lea, la Bitolia
1908 – Salut din a Doua Eră Constituțională, în Bitolia
1905 – Femei care torc (Avdella)

Lungimea totala a clipurilor filmate de frații Manakia este de aproximativ o oră și jumătate.

 

Mira Skënderi

Series Navigation << Helena Kadare: Insuficient, timpul. Memorii. În vizită la Enver HodjaNasho Jorgaqi: 20 de haiku-uri de dragoste >>