Cupa diversității la fotbal – ediția a IV-a

Share

Oradea a găzduit, în perioada 7-9 septembrie, campionatul de fotbal al minorităților naționale din România, sub titulatura „Cupa diversității”, turneu ajuns deja la a patra ediție. Ca în fiecare an, competiția a fost organizată de către Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal, și a adus la start echipe reprezentative ale tuturor minorităților naționale.

Asociația Liga Albanezilor din România a participat și la această ediție a „Cupei diversității”, la secțiunea seniori, cu o echipă coordonată de către Gheorghe Marica. Din păcate, formația noastră s-a văzut nevoită să părăsească turneul încă din faza grupelor, după trei partide foarte grele în fața echipelor reprezentative ale elenilor, rușilor lipoveni și rutenilor. Cu toate acestea, coordonatorul ALAR este optimist; la întoarcerea de la Oradea, Gheorghe Marica a precizat că echipa este încă în formare și că, anul viitor, rezultatele vor fi cu siguranță mai bune: „Am întâlnit formații foarte puternice, alcătuite din foști jucători profesioniști. În aceste condiții, pentru echipa noastră era foarte greu să obțină rezultate spectaculoase. Cu toate acestea, am avut multe momente bune de joc, am arătat că putem să ne luptăm de la egal la egal cu adversarii noștri, iar acest lucru ne dă încredere pentru edițiile viitoare”.

Prin turneul anual de fotbal, organizat acum la Oradea, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României își propune să combată xenofobia și discriminarea etnică prin intermediul sportului. La turneul bihorean din acest an a existat, pentru prima dată, și o secțiune dedicată echipelor de juniori, iar la partide a asistat și doamna Lacziko Enikő Katalin, secretarul de stat care coordonează activitatea DRI. Competiția seniorilor a fost câștigată, la fel ca în anul 2017, de către echipa minorității naționale croate, reprezentantă a unei națiuni de top în fotbal, dovadă în acest sens fiind locul secund ocupat de „naționala” Croației la campionatul mondial din Rusia.

 

Corina Petria

Series Navigation<< ALAR la Bookfest Cluj-NapocaCerbul de aur a plecat la Tirana >>