Cerbul de aur a plecat la Tirana

Share

La 50 de ani de la primul spectacol marca Cerbul de Aur, marele trofeu ajunge la Tirana. Inis Neziri a reușit să cucerească juriul, care a decis să-i acorde marele premiu: trofeul Cerbul de Aur 2018 și cecul în valoare de 25.000 de euro. Trofeul Cerbul de Aur este placat cu aur, cântărește aproape 5 kilograme și are o înălțime de 25 de centimetri. Tânăra din Albania a cântat piesa proprie ,Piedestal“ și cântecul românesc „Dau viața mea pentru o iubire“, piesă care în anul 1996 îi aducea și Monicăi Anghel Cerbul de Aur. În vârstă de doar 17 ani, Inis a fost extrem de emoționată și a declarat că această victorie este cea mai importantă din cariera sa. „Vreau să mulțumesc Televiziunii Române pentru ocazia de a participa la Festival ca reprezentant al țării mele. Victoria din această seară, în fața unor concurenți atât de buni, este o experiență incredibilă. A fost o competiție extraordinară, un moment de răscruce în cariera mea. Dedic această victorie familiei și echipei mele“, a declarat artista albaneză.

La ediția din acest an, juriul a fost format din Edvin Marton din Ungaria, Gigliola Cinquetti, Kristina Cepraga Goodwin și Luminița Dobrescu din Italia, Eleni Foureira din Grecia, Arsenie Toderaș din Republica Moldova și Mădălin Voicu (România). Ocupanții locurilor 1, 2 și 3 au primit câte o statuetă de aproximativ 3 kilograme și 21 de centimetri, placată cu aur, argint, respectiv bronz. Premiul I i-a revenit belgianului Olivier Kaye, care a impresionat cu interpretarea melodiilor „Să nu-mi iei niciodată dragostea“ (din repertoriul lui Dan Bittman) și „Goodbye Philadelphia“. Pe lângă trofeul Cerbul de Aur placat cu aur, cântărețul din Belgia a fost și preferatul spectatorilor și telespectatorilor, fiind recompensat și cu Premiul publicului. Locul secund, un trofeu placat cu argint, i-a revenit cântăreței Antonia Gigovska, din Macedonia, care a prezentat piesele „Cât de frumoasă ești“ şi „And I’m Telling You“. Podiumul a fost completat de Kelly Joyce din Franța, care a primit un trofeu placat cu bronz. Cântăreața a ales celebra piesă românească „Of, inimioară“ și „Rendez-vous“.

Inis Neziri are 17 ani și s-a născut la 12 ianuarie 2001 la Tirana, Albania. A cântat de când a învățat să vorbească, dar cariera sa muzicală a început oficial pe când avea 12 ani. A participat la concursul „Gjeniu i Vogel 5”, unde a câștigat primul premiu. In 2013 a fost protagonista unui musical, „We will rock you”, unde Inis a interpretat aproape toate melodiile celebrei trupe Queen. Din 2013 a început să participe la programele Gala Night de la TV Klan și RTSH, în fiecare an. In 2015, a fost invitat special la Festivali i Kenges 54, cel mai mare și cel mai important eveniment al anului. A cântat două piese de concurs Eurovision, numite “A million voices“ și „Euphoria“. După o mică pauză, în 2017 Inis a decis să facă un pas foarte important în Inis Neziri, câștigătoroarea Cerbului de Aur 2018 cariera sa muzicală. A participat la Festivali i Kenges 56 cu melodia compoziție proprie „Piedestal” și a fost cel mai tânăr concurent (16 ani). „Pot spune că a fost un adevărat succes pentru mine, fiindcă toată presa națională și internațională și bloggerii m-au susținut enorm și m-au considerat câștigătoare. La acest festival am ocupat locul al III-lea, dar există așteptări din partea celorlalți să mai concurez și la edițiile următoare și să încerc să reprezint Albania la Eurovision, anul viitor”, povestește Inis.

 

Luiza Qerreti

Series Navigation<< Cupa diversității la fotbal – ediția a IV-aPrăbușirea pașalâcului de Ianina (1822) >>