“Washed by the Moon”: un film documentar despre muzica polifonică albaneză

Share

Regizorul germano-britanic Dan Shutt va prezenta la Londra, în data de 13 septembrie 2018, filmul său documentar  “Washed by the Moon”, în care este prezentată cultura muzicală din sudul Albaniei şi tradiţiile antice ale corului polifonic din regiune, prin poveştile de viaţă ale muzicienilor săi legendari. Muzica polifonică sau iso-polifonică este o formă străveche şi sofisticată de cântece interpretate de un grup format de regulă din bărbaţi, recunoscută de UNESCO în anul 2008 drept “Capodoperă a patrimoniului oral și imaterial al umanității”. Documentarul lui Dan Shutt, “Washed by the Moon”, explorează vechile tradiţii din Labëria ale cărei melodii sunt unice. Filmul, realizat în 2017, a fost lansat deja la festivaluri internaţionale încă din martie 2018, iar autorul lui crede că pelicula va avea un rol esenţial în cunoaşterea şi promovarea isopolifoniei pe plan mondial.

“Din punct de vedere muzical, stilul este uimitor, dar are, de asemenea, o importanță socială imensă și un puternic spirit de comunitate” , a declarat realizatorul pentru Tirana Times. Dan Shutt este un tânăr regizor şi jurnalist britanic care trăieşte şi lucrează la Londra şi Berlin, şi deţine propria lui companie de producţie.

Polifonia albaneză este un tip de muzică vocală tradițională, specifică sudului Albaniei și este de departe cel mai popular gen liric din această parte a țării. În regiunea Labëria, în mod normal, este cântată neînsoțită de instrumente și adesea improvizată de doi sau trei prim-solişti care expun melodia și textul. Ceilalți cântăreți din grup îi însoțesc ca un cor care ţine isonul. Documentarul se concentrează asupra vieților mai multor solişti: Golik Jaupi, “Artist al Poporului” sub dictatura comunistă a lui Enver Hoxha și încă nostalgic față de trecutul socialist al Albaniei; Vullnet Silaj, acum comisar de poliție în capitală, care a cântat zeci de ani alături de Golik; Endri Hodaj, un tânăr frizer din Vlora care crede că tradiția ar putea fi pierdută din cauza globalizării și modernizării.

Dan Shutt a fost impresionat în adolescenţă de isopolifonia din ţări ca Georgia și Bulgaria, auzită în coloanele sonore de film ale autorilor occidentali, dar mărturiseşte că a descoperit polifonia albaneză după ce a citit o descriere a acestei tradiții, într-o carte a lui Ismail Kadare. Primul cântec pe care l-a ascultat este tradus acum în limba engleză sub numele de “Ce au văzut ochii lui Ianina” şi era interpretat de un grup de bărbați din Vlorë. “M-a transpus într-o transă din care nu m-am trezit încă”.

“Washed by the Moon” (Spălat de Lună) este o traducere a melodiei cântate de Golik Jaupi, numită “Labëri Larë Në Hënë”, care apare şi în film. Dan Shutt a fost impresionat de ospitalitatea albanezilor şi de modul cum au colaborat membrii Grupului Polifonic Jonianët la realizarea documentarului. El spune că această tradiţie va supravieţui în tot sudul ţării pentru că există deja programe de conservare şi promovare a valorilor muzicale polifonice, la nivel internaţional. Susţinută în principal de cântăreți de sex masculin, muzica însoțește în mod tradițional o gamă largă de evenimente sociale, cum ar fi nunți, înmormântări, sărbători religioase și festivaluri ca celebrul festival folcloric albanez din Gjirokastra. Totuşi, transmiterea vastului repertoriu de cântece și tehnici este afectat şi amenințat de exodul rural al tinerilor spre marile orașe și în străinătate, iar supravieţuirea lui se datorează în special artiștilor profesioniști. Albania are numeroși ambasadori recunoscuţi, în special în actuala muzică britanică și americană (Rita Ora, Dua Lipa, Action Bronson etc.) și o industrie turistică tot mai atractivă care va continua să aducă beneficii de imagine ţării.

 

Maria Oprea

Series Navigation<< Biserica protestantă albaneză împlineşte 200 de ani