Turiştii israelieni descoperă Albania

Share

Tot mai mulți turiști israelieni vizitează Albania, o țară balcanică pe care Israel o recunoaște ca unică în Europa pentru eforturile sale de salvare a evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru este posibil ca urmare a inaugurării recente a zborurilor directe Tel Aviv-Tirana, pentru sezonul de vârf de concedii şi vacanţe. Astfel, la sfârşitul lunii iunie, aproximativ 200 de turiști israelieni care au zburat cu Israir Airlines au aterizat la Tirana. Oficialii aeroportului internațional din capitală spun că vor oferi legături directe, de două ori pe săptămână, până la sfârșitul lunii septembrie, lucru ce va consolida relațiile dintre Albania și Israel, mai ales în economie.
Un alt transportator, Albawings, deținut de Albania, oferă zboruri Tirana-Tel Aviv pe tot parcursul verii, când ţara este împânzită de turiștii veniţi să descopere o țară izolată zeci de ani, în timpul comunismului.
Interesul israelian de a o vizita este, de asemenea, declanşat de faptul că această ţară cu populaţie musulmană majoritară a fost unica în Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care avea mai mulţi evrei după război decât înainte. Besa, codul onoarei ce respecta toleranţa religioasă şi ospitalitatea, a fost motivul pentru care evreii s-au simţit în siguranță aici. Ca urmare, expoziţia de fotografii a lui Norman Gershman, „Besa: Un cod de onoare”, cu imagini ale musulmanilor care au salvat evrei în timpul Holocaustului, a făcut turnee în toată lumea, timp de un deceniu.
„O vacanță în Albania pentru turiștii israelieni este relativ ieftină și include mâncare, cumpărături și divertisment. Dacă decideți să ieșiți din Tirana, veți găsi peisaje frumoase, plaje, munți și lacuri pitoreşti”, scrie agenţia de ştiri Israel Walla. Descriind-o  ca fiind țara lui Skanderbeg, eroul național al secolului al XV-lea, care s-a luptat cu turcii aproximativ un sfert de secol, și patria Maicii Tereza, renumita călugăriță de origine albaneză, declarată Sfântă, agenția israeliană spune că albanezii sunt foarte mândri de istoria lor, mai puţin de cei patruzeci de ani de izolare, sub regimul Hogea, şi de cele câteva sute de mii de buncăre. Ţara este prezentată în articol ca una majoritară musulmană, dar cu un stil de viață destul de occidental în îmbrăcăminte, cu restaurante elegante care servesc vin şi preparate gustoase. Tot el spune că prețurile de călătorie și turism în Albania sunt mult mai mici comparativ cu Grecia sau Croația, iar berea rece este chiar mai puțin costisitoare decât în ​​Tel Aviv.
Oaspeţii israelieni vin într-un moment în care ţara se confruntă cu o creștere accentuată a zborurilor charter, majoritatea aducându-i pe turiștii nordici ce-au rezervat cele mai bune hoteluri de-a lungul coastei Adriatice, pentru cea mai mare parte a sezonului. De asemenea, ucrainenii și rusofonii vizitează Albania în număr mult mai mare, într-o perioadă în care turismul continuă să fie dominat de segmentul așa-zis „patriotic”, cu etnicii albanezi din Kosovo și Macedonia, precum și cu migranții care trăiesc și muncesc în străinătate, în special în Italia și Grecia. Acestea sunt semnele bune ale direcţiei spre care se îndreaptă ţara şi ale eforturilor care se depun pentru a-i primii pe oaspeţii ei din toată lumea.

 

Maria Oprea

Series Navigation<< Dorian Koçi: Ali Paşa de Ianina şi sulioţiiAlianţa de la Lezha >>