Piramida comunistă din Tirana va deveni Centru pentru tehnologie, artă și cultură
- Cronica ALAR: Noi perspective europene pentru români și albanezi. Școala de vară 2018
- Săptămâna Arbăreșă 2018
- Parlamentul Internațional pentru toleranță și pace – o inițiativă sprijinită de români și albanezi
- Saşii, bisericile fortificate şi patrimoniul lor inestimabil
- Dorian Koçi: Ali Paşa de Ianina şi sulioţii
- Turiştii israelieni descoperă Albania
- Alianţa de la Lezha
- Dua Lipa cântă în patria părinţilor ei
- Procesele anilor 1982-1983
- Piramida comunistă din Tirana va deveni Centru pentru tehnologie, artă și cultură
- Comunicat al Academiei Române
- Ovaţii pentru Ermonela Jaho şi Placido Domingo la Teatro Real din Madrid
- Rodica Pop (Iaşi). Ismail Kadare, Păpușa.
- Albanezi celebri: Stan Dragoti
- Victor Eftimiu: Scump şi ieftin
- Pastila pentru suflet. Sfântul Cuvios Pafnutie – Pârvu Mutu zugravul
- Chipuri de odinioară. Un strălucit promotor al muzicii albaneze: Kostandin Trako
- Biserica protestantă albaneză împlineşte 200 de ani
- “Washed by the Moon”: un film documentar despre muzica polifonică albaneză
Multe dezbateri cu privire la viitorul clădirii atipice din centrul Tiranei, cunoscută ca Piramida lui Enver Hogea, au avut loc de la căderea comunismului în Albania. Până acum, ea a servit pe rând ca centru de conferinţe, sediu de birouri pentru NATO, studio de televiziune şi club de noapte. Pentru că nu a fost folosită în totalitate, piramida a suferit multe agresiuni şi vandalizări, în ultimul deceniu.
Guvernul a vrut să distrugă această structură pentru a construi o clădire nouă a Parlamentului, dar cetățenii și activiștii au vrut să-și conserve patrimoniul comunist, oricât de întunecat a fost. Acum, totul se va schimba, pentru că au fost deja prezentate public proiectele de transformare a piramidei din epoca comunistă într-un Centru pentru tehnologie, artă și cultură. „Piramida din Tirana se va ridica din nou”, a declarat Winy Maas, co-fondatorul firmei MVRDV, care va conduce renovarea, „devenind un nou Centru de tehnologie şi cercetare pentru tineri”. “Este un simbol al multor albanezi”, a continuat Maas. „Pentru generația mai în vârstă, este o amintire a evenimentelor culturale din perioada comunistă, pentru generația recentă a devenit un loc de petrecere a timpului liber, pentru concerte şi întâlniri. Vom folosi spaţiul din jur ca o structură modernă cu parc ce va fi populat de copaci şi oameni. Vom face ca grinzile piramidei să fie accesibile şi sigure, pentru a urca la etaje ce vor constitui locuri de unde se poate vedea panorama oraşului Tirana”.
Proiectul firmei MVRDV va deschide şi va ridica parterul pe toate laturile, ceea ce va crea spaţiu şi va aduce lumina în structurile interioare. Copacii și alte plante ornamentale vor fi introduse în atriumul monumental al piramidei, iar acoperișul ascuţit, care devenise locul preferat al aventurierilor urbani, va fi înconjurat de o structură circulară, cu scări masive pe care se va putea circula.
Primarul capitalei Erion Veliaj a spus că proiectul „va schimba complet clădirea actuală, care va fi funcţională ca un centru de conferinţe pe teme de inovaţii, tehnologie, artă și cultură, nu numai în Albania, ci și în întreaga regiune”. Acest lucru a fost întărit de Maas, care a adăugat: „Vom crea un monument viu”.
Maria Oprea