Albanezi celebri: Stan Dragoti

Share

S-a stins din viaţă celebrul realizator de la Hollywood, care, deşi născut în SUA, s-a simţit tot timpul mândru de originea sa albaneză

Nu cu mult timp în urmă, mai precis pe 13 iulie, a trecut în lumea umbrelor una dintre celebrităţile de la Hollywood, regizorul american de origine albaneză Stan Dragoti (86 de ani). Nefericitul eveniment s-a petrecut la Los Angeles – California. El este considerat de albanezi drept cel care a trezit speranţele compatrioţilor săi în visul american, omul care a spulberat toate recordurile celebrităţii cu al său “I love New York”. Despre Dragoti se ştie că s-a născut la New York City, în ziua de 4 octombrie 1932, într-o familie albaneză. Tatăl său, Asllan, emigrat timpuriu în SUA, provenea dintr-o familie din ţinutul Tepelenei, satul Drogot, iar mama sa, Bahrie, se trăgea din aceeaşi zonă a Albaniei de sud. Încă de mic, copilul a fost pasionat de film, iar mărturiile spun că încă de la vârsta de şapte îşi imagina şi desena scene de film, pasiune care s-a transformat mai târziu într-o activitate şi carieră de succes. A absolvit “Cooper Union” din New York şi cursuri de arte vizuale, iar din anul 1963 îşi începe colaborarea cu actorul de comedie Charlie Moss. Filmele regizate de el au avut succes încă de la început, dar Dragoti nu s-a rezumat doar la regia de lung metraje, ci a realizat spoturi publicitare pentru cele mai mari companii aeriene şi marii producători auto. În viziunea comună, el a reprezentat modelul reuşitei în industria cinematografică din “ţara tuturor posibilităţilor”, America. Cele mai cunoscute realizări regizorale ale lui Dragoti sunt “Love at First Bite” (Dragoste la prima muşcătură, 1979), o comedie “neagră” avându-l în prim plan pe Contele Dracula, şi “The Man With One Red Shoe” (Bărbatul cu un pantof roşu, 1985), o comedie romantică avându-i în distribuţie pe Tom Hanks şi James Belushi (un alt om de film American cu rădăcini albaneze). În ceea ce priveşte relaţia cu patria părinţilor săi, Albania, s-a vorbit mult despre apropierea realizatorului de fostul prim ministru albanez Sali Berisha, precum şi despre programul prin care Dragoti ar fi vrut să aducă trei proiecte dedicate acestei ţări pe marile ecrane americane. Unul dintre ele ar fi abordat viaţa eroică a lui Skanderbeg, al doilea relaţia dintre albanezi şi evreii din Albania, iar al treilea, în colaborare cu celebrul Peter Lucas, având în centru mica ţară balcanică în anii Celui de-al Doilea Război Mondial. Dar, în afară de proiectele cinematografice, Dragoti a iniţiat, împreună cu producătorii şi colaboratorii săi, în cadrul tentativelor de a promova şi stimula dezvoltarea turismului albanez, un program pentru cunoaşterea istoriei şi tradiţiilor Albaniei prin intermediul filmului istoric şi documentar. El a imaginat, de asemenea, producerea pachetelor de spoturi TV despre turismul şi imaginea Albaniei turistice. În proiectul amintit, Dragoti sublinia faptul că în cursul acestei campanii trebuie pus accentul pe partea exotică, romantică a naturii albaneze, pe unele aspecte privind toleranţa religioasă din Albania etc.

Dispariţia sa înseamnă o grea pierdere pentru arta cinematografică americană şi nu numai. Odată cu el, se stinge încă una dintre figurile celebre pe care poporul albanez le-a dat ecranului mondial.

 

Mira Skënderi

Series Navigation<< Rodica Pop (Iaşi). Ismail Kadare, Păpușa.Victor Eftimiu: Scump şi ieftin >>