Săptămâna Arbăreșă 2018

Share

Institutul Cărţii şi Promovării Cărţii (ICPC), în colaborare cu Primăria San Giorgio Albanese, din provincia Cosenza, Italia, au organizat, în perioada 21-29 iulie 2018, a doua ediţie a proiectului “Săpămâna Arbăreşe – 2018”, în cadrul programului raional “Festa dei  popoli” (Sărbătorile popoarelor), aflăm din comunicatul de presă transmis de Irena Toçi, director general al institutului.

Astfel, un grup format din studenţi al Facultăţii de Arte Frumoase şi ai celei de Artă Scenică, din Tirana, precum şi din pictori peisagişti recunoscuţi, membri ai taberelor de pictură organizate de ICPC, s-a deplasat pe data de 21 iulie de la Tirana la San Giorgio Albanese sau Mbuzati, după cum îi spun localnicii acestei localităţi.

În această săptămână, tinerii albanezi au realizat, împreună cu colegii arbăreşi, o serie de opere artistice şi activităţi culturale. Trei picturi murale cu tema “Skanderbeg, eroul nostru naţional, şi rezistenţa lui eroică”, precum şi peisaje din natura provinciei San Giorgio au fost realizate de un grup de studenţi de la Arte format din: Lidja Keçaj, Përparim Gjonaj, Ardian Engjëlli, Adri Sado, Mirjana Madhi, Endri Doce, conduşi de profesorul lor, Shpëtim Kërçova.  Alte douăzeci de pânze, opera ale pictorilor participanţi Viktor Bejkosalaj, Skënder Strica, Çaush Vathi, Jordan Finidiku, Shpëtim Xhema, Kudret Durollari şi Osman Tonuzi au fost expuse în ultimele zile ale taberei în spaţii publice, spre satisfacţia localnicilor. În tablourile realizate sunt reprezentate frumuseţile naturale ale zonei, precum şi tradiţiile păstrate mai bine de 500 de ani de către populaţia arbăreşă. Se ştie că sudul Italiei a fost teritoriul colonizat masiv de albanezi în urma invaziei otomane din sec. al XV-lea şi după moartea lui Skanderbeg. În cele câteva zile petrecute de artiştii albanezi în Italia, aceştia au vizitat şi alte localităţi cu populaţie arbăreşă: Corigliano Albanese şi orăşelul Acri. Aici, grupul artiştilor din Albania a vizitat Muzeul de Artă Contemporană, unde au trecut în revistă expoziţia “Albania: The Spirit of Times”, curatori Artan Shabani şi Boris Brollo.

În ultima seară a evenimentuluia fost organizată o serbare pentru întreaga populaţie, la care participanţii la programul “Festa dei popoli” au pregătit bucate tradiţionale din zonele de provenienţă. Delegaţia albaneză a pregătit şi prezentat publicului plăcintă cu spanac, vinete umplute şi dulciuri tradiţionale.

O altă secţiune a programului a cuprins un potpuriu de dansuri populare din toate ţinuturile Albaniei prezentat de studenţi ai Facultăţii de Artă Scenică, sub conducerea prof. Roberta Mone, din Tirana, şi încheiat cu o mare horă în care localnicii s-au prins alături de balerini. Întreaga manifestare din 21-29 iulie nu ar fi fost posibilă fără generozitatea gazdelor reprezentate de primarul din San Giorgio Albanese, Gianni Gabriele, şi a viceprimarului Sergio Esposito, subliniază comunicatul de presă transmis de ICPC.

 

Marius Dobrescu

Series Navigation<< Cronica ALAR: Noi perspective europene pentru români și albanezi. Școala de vară 2018Parlamentul Internațional pentru toleranță și pace – o inițiativă sprijinită de români și albanezi >>