Cronica ALAR: Noi perspective europene pentru români și albanezi. Școala de vară 2018

Share

În perioada 23-29 iulie 2018, Asociația Liga Albanezilor din România a organizat Școala de vară ALAR 2018, o săptămână de evenimente, întâlniri și experiențe comune româno-albaneze, derulate în special la Vlora, dar și în alte puncte importante din sud-vestul Albaniei. Delegația organizației noastre a fost compusă din 20 de persoane, cărora li s-au adăugat invitați speciali din România, precum și prieteni și colaboratori din Albania. Cu o populație de aproape 160.000 de  locuitori, orașul gazdă, Vlora, este unul dintre cele mai mari centre urbane ale Albaniei, fiind al doilea port ca mărime, după Durrës. La Vlora, pe 28 noiembrie 1912, a fost proclamată independența Albaniei față de Imperiul Otoman, orașul servind pentru scurtă vreme și drept capitală. Astăzi, orașul este cel mai important centru cultural și economic al Albaniei de sud-vest, găzduind inclusiv Universitatea din Vlora, iar regiunea pe care o domină prezintă cel mai spectaculos litoral albanez, cu numeroase stațiuni turistice.

 

Conferința „România și Albania – noi perspective europene” organizată la Vlora

La data de 25 iulie, la Palatul Culturii din Vlora a avut loc conferința „România și Albania – noi perspective europene”, eveniment ce s-a bucurat de participarea unor importante personalități din România și Albania, respectiv deputați din parlamente celor două state, oficiali ai autorităților locale, doamna Cristina Halacu-Nicon, ministru consilier din partea Ambasadei României la Tirana, oameni de cultură, universitari, jurnaliști și reprezentanți ai mediului de afaceri. Tema principală a discuțiilor a fost colaborarea dintre România și Albania, pe toate planurile, în primul rând prin eficientizarea unor oportunități oferite de poziția României în context european și euro-atlantic, dar și a oportunităților oferite de Albania. În acest sens, vorbitorii au discutat despre întărirea colaborării la nivel politic, economic și cultural, prin implementarea unor proiecte de intensificare a dialogului, a schimburilor economice și culturale, înfrățiri de orașe, promovarea turismului românesc în Albania și reciproc, schimburi la nivel academic între centrele universitare din România și Albania. Evenimentul de la Vlora s-a bucurat de atenția reprezentanților mass-media, fiind transmis de către cele mai importante canale de televiziune centrale și locale din Albania.

Moderatorul conferinței a fost domnul Fate Velaj, deputat al județului Vlora în Parlamentul Albaniei, inițiator al mai multor proiecte legate de România. Acesta a făcut o scurtă incursiune în istoria relațiilor româno-albaneze, menționând vechimea lor, precum și sprijinul pe care România i l-a oferit Albaniei în momentele cruciale. Domnul Velaj a amintit faptul că întrunirea membrilor coloniei albaneze din București, desfășurată în prima săptămână a lunii noiembrie 1912, sub conducerea lui Ismail Qemali, a avut o importanță decisivă în derularea evenimentelor care au dus la proclamarea independenței Albaniei. Mișcarea de renaștere națională a fost extrem de puternică în România, muzica imnului național al Albaniei este compusă de către marele compozitor român, Ciprian Porumbescu, pe versurile lui Asdreni, iar în România a apărut primul abecedar al limbii albaneze, redactat de către Naum Veqilarxhi. Deputatul Fate Velaj a adăugat: „Avem toate motivele să fim recunoscători poporului român. Albania s-a bucurat de sprijinul României și în procesul de aderare la Alianța Nord-Atlantică, primind invitația de aderare la summit-ul NATO din București, în anul 2007. Îmi exprim convingerea că preluarea președinției Consiliului European de către România, în primul semestru al anului viitor, va fi un moment favorabil pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Albaniei”.

În continuare, domnul Velaj a prezentat proiectul „Zilelor culturii albaneze la Craiova”, în cadrul căruia un punct central ar urma să fie amplasarea bustului eroului național albanez, Skanderbeg, în Cetatea Băniei. Guvernul albanez a declarat anul 2018 drept an omagial dedicat lui Skanderbeg, având în vedere faptul că se împlinesc 550 de ani de la moartea eroului. În cadrul „Zilelor culturii albaneze”, deputatul albanez a propus punerea în scenă la Craiova a comediei „Omul care și-a văzut moartea cu ochii”, de Victor Eftimiu, scriitor român cu origini albaneze, piesa urmând a fi jucată de actori ai Teatrului „Petro Marko” din Vlora. De asemenea, programul evenimentelor va include un concert de muzică albaneză, o expoziție de fotografie și o proiecție de film albanez.

În cuvântul său, domnul Dorel-Gheorghe Căprar, deputat în Parlamentul României și Președinte al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, a exprimat susținerea statului român, la nivel politic și tehnic, pentru aderarea Albaniei la Uniunea Europeană. Domnia sa a subliniat faptul că Guvernul României a adresat felicitări Albaniei, după ce Uniunea Europeană a anunțat că negocierile de aderare ale Albaniei vor începe în primul semestru al anului 2019, așadar în perioada președinției române a UE. Deputatul Dorel Căprar a confirmat și buna colaborare dintre cele două state în cadrul exercițiilor NATO, precum și cadrul misiunilor militar din zonele de conflict, apreciind rolul jucat de unitățile albaneze în teatrele de operațiuni. În continuare, oficialul român a îmbrățișat ideea domnului deputat Bogdan-Alin Stoica de înființare a unei linii aeriene directe București-Tirana, care să faciliteze atât dezvoltarea turismului în cele două state, cât și intensificarea relațiilor de afaceri.

În intervenția sa, domnul deputat Bogdan-Alin Stoica, reprezentatul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, a evocat activitatea sa și a Asociației Liga Albanezilor din România, începând cu finalul anului 2016, atunci când și-a început mandatul de deputat. Domnia sa a făcut referire la acțiunile și evenimentele culturale organizate de ALAR, care au avut drept scop promovarea culturii albaneze în România, rememorarea personalităților istorice ale poporului albanez – în particular a celor care au activat în cadrul comunității albaneze din România –organizarea de întâlniri cu oameni de știință și de cultură români, a căror activitate este legată de Albania și de albanezi, publicarea de cărți prin Editura Asdreni. Deputatul minorității naționale albaneze a menționat numai câteva astfel de evenimente, precum conferința dedicată uneia dintre marile personalități ale culturii albaneze, Asdreni (octombrie 2017), conferința științifică organizată cu ocazia aniversării a 140 de ani de la Liga de Prizren (iunie 2018), lansări de carte și evenimente culturale cu poezie și muzică albaneză, expoziții de pictură și grafică aparținând unor autori albanezi și români. Evenimentele s-au desfășurat în București și Craiova, dar și în alte mari orașe ale României, precum Iași, Constanța, Sibiu sau Brăila, cu colaborare instituțiilor de cultură și a autorităților locale. Domnul Stoica a adăugat: „Pentru revigorarea limbii albaneze în rândul comunității noastre sunt planificate publicații ce vor fi folosite ca instrumente de lucru pentru învățare. Minoritatea albaneză din România este, în primul rând, o minoritate istorică, bine integrată, dar această integrare s-a făcut cu prețul pierderii abilităților lingvistice”. Referindu-se la „Zilele culturii albaneze”, deputatul ALAR a caracterizat evenimentul drept „cel mai bun prilej de promovare a culturii albaneze în Craiova și în Oltenia și o modalitate eficientă de cunoaștere reciprocă”. În discursul său, deputatul Stoica s-a referit, în mod firesc, și la aspecte de ordin politic, exprimându-și convingerea că preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, la 1 ianuarie 2019, va fi de bun augur pentru deschiderea negocierilor de aderare a Albaniei la UE.

Directorul executiv al Asociației Liga Albanezilor din România, domnul Dr. Radu-Cosmin Săvulescu, a prezentat viitoarele proiecte ale organizației, printre care o importantă conferință cu participare internațională, consacrată omagierii a 550 de ani de la moartea eroului național al poporului albanez, Skanderbeg. Conferința urmează să aibă loc în luna septembrie, la București. De asemenea, domnul Săvulescu a vorbit despre „Zilele culturii albaneze” și despre implicarea partenerilor din Vlora în buna desfășurare a evenimentelor: „Este o provocare pentru noi, dar și o mare bucurie să ne ocupăm de organizarea acestor acțiuni, în colaborare cu domnul depututat Fate Velaj, din Vlora. Evenimentele pe care le plănuim vor face cunoscute publicului craiovean și – prin intermediul mass-media – publicului român, în ansamblul său, cultura albaneză, teatrul, literatura, filmul și artele plastice albaneze”. Referindu-se la conferința de la Vlora, domnul Săvulescu a apreciat că „evenimentul de astăzi duce mai departe tradiția de prietenie și sprijin reciproc dintre români și albanezi, confirmate de-a lungul istoriei comune a popoarelor noastre”. În încheierea discursului său, Directorul executiv al ALAR a declarat că organizația noastră, în calitate de organizație reprezentativă a minorității naționale albaneze din România, va continua să-și pună toate resursele în slujba promovării pe mai departe a prieteniei româno-albaneze și a identității culturale a albanezilor din România.

Conferința a fost onorată și de prezența primarului municipiului Vlora, domnul Dritan Leli. În discursul său, edilul albanez s-a declarat entuziasmat de participarea parlamentarilor români și albanezi la evenimentul de la Vlora, considerând-o un bun început pentru stabilirea de colaborări între Vlora și mari orașe din România, precum Craiova. Domnia sa a adăugat: „Deja, deputatul Bogdan-Alin Stoica a devenit un prieten apropiat al nostru și, împreună cu deputatul Fate Velaj și cu domnul Dr. Luan Topciu, vom putea pune în aplicare multe proiecte de interes comun. Vlora, orașul pe care eu îl conduc, a devenit în ultimii ani o importantă destinație pentru turiștii albanezi, dar mai ales pentru străini, datorită peisajului natural deosebit, dar și investițiilor de modernizare a infrastructurii”.

Au mai luat cuvântul în cadrul conferinței și doamna deputat Vilma Bello, care a salutat inițiativele de colaborare dintre România și Albania, domnul deputat Edmond Leka, prefectul de Vlora, domnul Flamur Mamaj, precum și rectorul Universității de stat din Vlora, domnul Prof. Univ. Dr. Roland Zisi, care și-a exprimat dorința intensificării colaborării și în plan academic.

Dialog cu primarul Municipiului Vlora, domnul Dritan Leli

Deputații Bogdan-Alin Stoica și Dorel-Gheorghe Căprar, împreună cu reprezentanții ALAR, au fost invitați la Primăria Municipiului Vlora de către primarul Dritan Leli, în data de 25 iulie. Într-o atmosferă de prietenie, s-au purtat discuții privind oportunitățile de colaborare în domeniul afacerilor și turismului, între România și Albania. Primarul Leli a prezentat oaspeților români atuurile economice și turistice ale Vlorei, exprimându-și speranța că președinția română a Consiliului Uniunii Europene va permite o și mai bună valorificare a acestor atuuri. Domnul Leli a însoțit oaspeții din România la câteva dintre obiectivele turistice principale de pe litoralul județului Vlora. În ziua următoare, participanții la Școala de vară ALAR 2018 au vizitat și Muzeul Independenței din Vlora, ocazia cu care au primit informații legate de proclamarea independenței de stat a Albaniei, în anul 1912, și de rolul comunității albaneze din România în realizarea acestui act istoric de importanță majoră pentru poporul albanez.

Întrevedere cu Ministrul Energiei și Infrastructurii din Albania, domnul Damjan Gjiknuri

În data de 27 iulie a avut loc o întâlnire informală a delegației române cu Ministrul Energiei și Infrastructurii din Guvernul Republicii Albania, domnul Damjan Gjiknuri. Domnul ministru a prezentat proiectele de viitor în vederea modernizării infrastructurii din Albania, precum și posibilitățile de colaborare cu România în acest vast domeniu. De asemenea, domnul Gjiknuri l-a felicitat pe domnul deputat Bogdan-Alin Stoica pentru activitatea susținută a ALAR și pentru intensificarea dialogului bilateral dintre România și Albania.

Omagierea lui Nicolae Iorga la Saranda

Tot în data de 27 iulie, delegația s-a deplasat la Saranda, acolo unde domnii deputați Bogdan-Alin Stoica și Dorel-Gheorghe Căprar, alături de reprezentanți ai ALAR, au participat la o întâlnire cu mai mulți oficiali locali, printre care deputatul Alket Hyseni, primarul orașului Saranda, prefectul județului Saranda și președintele Consiliului Județean Saranda. În cadrul discuțiilor s-a reiterat dorința de colaborare la nivel parlamentar, inclusiv prin schimbul de experiență legislativă. De asemenea, s-au dezbătut și câteva teme de colaborare în domeniul stabilității și siguranței în regiune.

Ulterior, oficialii români și albanezi s-au deplasat pe faleza „Hasan Tahsini” din Saranda, acolo unde este amplasat bustul marelui savant român, Nicolae Iorga. În semn de omagiere, cei doi deputați din Parlamentul României au depus o coroană de flori la monument. De asemenea, o coroană de flori au depus și deputatul albanez Alket Hyseni și doamna președinte a Consiliului Județean Saranda, în semn de recunoștință față pentru contribuția științifică deosebită a istoricului român și pentru eforturile sale de susținere a drepturilor naționale ale poporului albanez. Nicolae Iorga a fost cel care a descoperit, în anul 1915, la Florența, cel mai vechi document cunoscut în limba albaneză. Tot savantul român a ținut o serie de prelegeri de istorie a Albaniei, care au oferit importante argumente susținătorilor idealului de independență al poporului albanez. Drept recompensă, regele Zogu i-a dăruit lui Nicolae Iorga un teren pe malul mării, la Saranda, teren pe care statul român a construit, între anii 1937 și 1938, clădirea Institutului Român din Albania, cunoscută sub numele de „Casa Iorga”.

 

Luan Topciu

Series NavigationSăptămâna Arbăreșă 2018 >>