Minoritatea albaneză, prezentă la ProEtnica 2018

În perioada 22-26 august 2018, Sighișoara a găzduit cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Intercultura „ProEtnica”, organizat de către Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (ibz), cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Consiliului Județean Mureș, Ministerului Culturii și Identității Naționale și Municipiului Sighișoara. Timp de cinci zile, cetatea transilvăneană a fost o veritabilă capitală interculturală a Europei, la evenimente luând parte reprezentanții tuturor minorităților naționale din România, precum și un ansamblu al sorabilor din Germania.

Asociația Liga Albanezilor din România a fost prezentă, ca de fiecare dată, la Festivalul „ProEtnica”. Sute de persoane au trecut pe la standul ALAR și au primit cărțile editate la Editura Asdreni, precum și numere din revista „Drita”. Vizitatorii standului s-au arătat extrem de interesați de activitatea ALAR, unii dintre ei luând contact pentru prima dată cu minoritatea națională albaneză din România și cultura sa. Așa se face că marea familie a revistei „Drita” s-a mai îmbogățit cu câteva zeci de abonați.

În zilele de 24 și 25 august, Ansamblul de dansuri „Serenada” al organizației noastre a susținut spectacole pe scena principală a festivalului. Conduși de Mădălin Mitrache, tinerii dansatori ai ALAR au fost, din nou, apreciați de publicul spectator. În buna tradiție a edițiilor trecute, dansatorii noștri au încins hore alături de reprezentanții altor minorități naționale, dar și de spectatori, arătând, o dată în plus, unitatea care se poate realiza prin intermediul culturii și tradițiilor.