Păpușa lui Kadare: de la Iași la București

Share

Dacă, dintr-un motiv sau altul, scriitorul albanez Ismail Kadare nu a putut ajunge în anii trecuți la festivalul FILIT de la Iași, iată că ultimul său roman tradus în România, „Păpușa”, și-a făcut deja intrarea în inimile prietenilor literaturii albaneze din capitala moldavă. Gazda evenimentului organizat de ALAR la Iași au fost Galeriile-Anticariat „Dumitru Grumăzescu”, locul de care se leagă extraordinara „Colecție Eminescu” a neobositului nea Mitică (cum îl alintă prietenii) de pe strada Lăpușneanu. Omul este, într-adevăr, extraordinar, căci pasiunea pentru cultură și tradiție l-a făcut să adune cea mai fascinantă colecție de cărți, documente și obiecte legate de marele poet român. Dar nu numai atât; omul acesta deține o valoroasă colecție „Napoleon Bonaparte” și una la fel de impresionantă „Jules Verne”.
Așadar, în această ambianță stilată, în ziua de 10 mai, a avut loc lansarea ultimei apariții Kadare, romanul „Păpușa”, publicat de editura Humanitas la începu­tul acestui an. Probabil că marele roman­cier, dacă ar fi fost prezent la Iași, s-ar fi bucurat nespus văzând interesul arătat de publicul ieșean cărților sale. Despre romanul care zugrăvește, într-un stil inconfundabil, portretul mamei scriitorului au vorbit criticul literar Marius Chelaru, un fin cunoscător al literaturii albaneze, scriitorul de origine albaneză Luan Topciu și traducătorul romanului, Marius Dobrescu. În final, o fericită coincidență: evenimentul de la Iași a avut loc sub privirea imperială a lui Mihai Eminescu, poetul român din care Ismail Kadare a tradus cu măiestrie o seamă de poeme!

Duminică, 3 iunie, la Târgul de carte Bookfest, „Păpușa” lui Kadare a avut parte de o a doua întalnire cu publicul editurii Humanitas. De data aceasta, la eveniment au fost prezenți Denisa Comanescu, director editorial, Tania Radu, critic literar, Irina Horea, scriitor, și traducatorul romanului. Și, firește, un public numeros și fidel scriitorului albanez.

Ultima oră: Anunțăm cu nespusă durere că, în dimineața zilei de 8 iunie, a încetat din viață prietenul nostru ieșean, colecționarul și iubitorul de artă Dumitru Grumăzescu. Exemplu de pasiune și devotament pentru actul de cultură, Mitică Grumăzescu a fost alături de comunita­tea noastră și a apreciat permanent eforturile ei pentru conservarea moștenirii spirituale a acestei etnii in România. Dumnezeu să-l ierte!